In 2008 zijn er in totaal tien miljoen netbooks met schermen van 7 tot 12 inch verkocht. Dit jaar zal de verkoop volgens onderzoeksbureau IDC zelfs verdubbelen.

Prijzen stunten

Deze groei is echter onvoldoende om de afnemende verkoop van traditionele laptops en pc's te stuiten, meent IDC. Na zes achtereenvolgende jaren van groei zijn de wereldwijde pc-verkopen in het belangrijke vierde kwartaal van 2008, waarin de feestdagen vallen, met 0,4 procent gedaald. Pas in het midden van 2010 wordt weer enige groei verwacht van de traditionele pc-markt.

Volgens onderzoeksbureau Gartner zijn de inkomsten van de pc-verkopen in het laatste kwartaal van 2008 met 15 tot 20 procent afgenomen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Behalve door de crisis komt dat onder meer juist door de opkomst van de netbooks: hiermee is een goedkoper alternatief voor consumenten beschikbaar, waardoor producenten van traditionele computers ook met hun prijzen moesten stunten, aldus Gartner-analist Mika Kitagawa.

Windows 7

Zelfs de vervroegde verschijning van Windows 7 zal het tij niet kunnen keren, zegt Doug Bell van onderzoeksbureau IDC. Hoewel sommigen het nieuwe besturingssysteem van Microsoft zullen aangrijpen om een pc aan te schaffen, zullen de meeste consumenten wachten tot de economie is hersteld. Bedrijven gaan het overstappen op Windows 7 uitstellen tot medio 2010 of later, verwacht Bell.

Behalve vanwege de opkomst van de goedkopere netbooks zijn pc-leveranciers bezorgd over de tegenvallende bedrijfsbestedingen aan it-apparatuur. Volgens Bell van IDC zijn de budgetten bevroren en zullen er voorlopig geen nieuwe pc's worden aangeschaft.