Afgelopen weekend presenteerde het One Laptop Per Child (OLPC) project de XO-1.75. Dat is de nieuwste laptop van de Amerikaanse stichting. Die nieuwe laptop lijkt erg op de huidige laptop XO-1.5. Het grootste verschil is het stroomgebruik. Waar die XO-1.5 zich al weet te redden met een zuinige 5 watt, haalt de XO-1.75 daar nog eens 3 watt vanaf: 2 watt verbruik dus.

Tien keer minder dan een netbook

Het was voor de organisatie belangrijk om een extreem zuinige laptop op de markt te brengen. Cto Edward McNierny vertelde tijdens de presentatie dat het stroomverbruik altijd al het grootste obstakel voor de OLPC is geweest. De organisatie is er volgens hem daarom blij mee dat ze zo’n zuinige laptop op de markt kunnen brengen.

Vergeleken met gangbare laptops blijkt pas hoe laag het stroomverbruik van de OLPC laptop is. Een 13 inch MacBook Pro van een jaar oud gebruikt bijvoorbeeld 60 watt. Een netbook als de Dell Inspiron mini gebruikt nog steeds tien keer zoveel stroom als de XO-1.75. Daardoor gaat de relatief kleine batterij in het apparaat bijna een halve dag mee.

Vermindering door ARM-processor

Net als de XO-1 en XO-1.5 laptops van OLPC is het met de nieuwste telg mogelijk om het apparaat op te laden door aan een hendel te draaien. Dat systeem is speciaal ontwikkeld voor gebieden waar geen of een onbetrouwbaar stroomnet aanwezig is. Met de nieuwste laptop duurt het handmatig opladen nog steeds bijna twee uur.

OLPC bereikt het extreem lage stroomgebruik door het Armada 610 systeem op een chip (met volledig systeem op de chip) van Marvell in de laptop te plaatsen. Die chip heeft een ARM processor van 1GHz. De chip is hardwarematig het enige verschil met de vorige OLPC. In die versie zat nog een C7-M processor van VIA.

Nog minder stroom met een tablet

OLPC heeft plannen om het stroomverbruik van zijn apparaten nog verder omlaag te brengen. De stichting heeft beloofd rond deze tijd een tabletcomputer op de markt te brengen. Dat apparaat zou een stroomverbruik van maximaal 1 watt mogen hebben. Volgens de fabrikant is de OLPC-tablet inmiddels uitgesteld tot de eerste helft van 2012.

Het One Laptop Per Child project is een stichting die de missie heeft om ieder kind ter wereld van een goedkope laptop te voorzien. De kinderen kunnen op die manier zelfstandig leren. De XO-1.75 is de derde laptop van het project en rolt waarschijnlijk binnen drie maanden voor het eerst van de band.