Gebruikers dachten in eerste instantie dat de blokkade bewust is toegepast omdat het om zogenaamde "Signature Edition pc's" gaat. Computers waar een "pure" versie van Windows 10 op staat (zonder bloatware). Deze vermoedens werden versterkt doordat een Lenovomedewerker op een webshop reageerde op klachten van gebruikers omtrent dit probleem met de melding dat het de bedoeling was om de computers te "vergrendelen in overeenkomst met Microsoft" om andere platformen buiten de deur te houden.

Het hielp daarbij ook niet echt dat Lenovo op diens eigen fora alle vragen omtrent de "blokkade" negeerde en zelfs volledige threads blokkeerde. Ook Microsoft kreeg ervan langs, maar hield de lippen stevig op elkaar.

Gebruikers die Linux proberen te installeren op de Yoga-computers krijgen dat niet voor elkaar omdat de SSD in een speciale RAID-modus bevindt waar Linux niet mee overweg kan.

Driverproblemen

Beide bedrijven hebben inmiddels gereageerd op de aantijgingen en beide ontkennen dat er een afspraak is gemaakt om andere systemen moedwillig te blokkeren. Lenovo meldt dat de Yoga speciaal is ontworpen en getest voor Windows 10 en dat deze "zeer specifieke, complexe en unieke drivers nodig heeft." Ook andere features zullen hoogstwaarschijnlijk niet werken met Linux wegens ontbrekende drivers. Lenovo verwijst ten slotte naar een lijst met computers die wel overweg kunnen met Linux.

Ook Microsoft ontkent een speciale afspraak te hebben en schaart zich achter Lenovo's verklaring. "Lenovo is overgestapt op een [speciale] RAID configuratie voor SSD's," en verwijst verder naar hetzelfde document als Lenovo.