Apple's nieuwe chip zorgt ervoor dat het nog meer grip heeft op het reparatieproces en onafhankelijke reparateurs (en gebruikers die zelf weten hoe zij hardware kunnen repareren) buitenspel zet. De chip werkt samen met de configuratiesoftware (Apple Service Toolkit 2 System Configuration Suite) van Apple. Na het vervangen van een onderdeel moet een technicus de configuratiesuite uitvoeren, die verbinding maakt met de Global Service Exchange (GSX)-server van Apple om de prestaties en compatibiliteit van de nieuwe onderdelen te controleren. Zonder deze software, een internetverbinding en goedkeuring van de servers van Apple wordt de reparatie als onvolledig beschouwd en wordt de computer buiten werking gesteld.

AST 2 wordt alleen geleverd aan Apple winkels en een zeer beperkt aantal 'Authorized Apple Service Providers' (AASP's) die onder strikte geheimhouding en zakelijke contracten vallen, die voorschrijven welke onderdelen ze kunnen gebruiken en wat ze in rekening brengen.

iFixit

Reparatiesite iFixit besloot de proef op de som te nemen en zelf onderdelen van de nieuwste Macs te vervangen om te kijken wat er zou gebeuren. Na wat onderdelen te hebben verwisseld, bleken de apparaten nog steeds te werken wat erop duidt dat de T2-chips nog niet zijn geactiveerd. Het is niet duidelijk wanneer deze chips worden ingeschakeld, maar voor nu kunnen gebruikers hun hardware nog zelf (laten) repareren zonder gevolgen.

Apple was niet bereikbaar voor commentaar.