De winst van HP over het tweede fiscale kwartaal van dit boekjaar, dat op 30 april eindigde, is met 32 procent gedaald en bedraagt nu 1,1 miljard dollar. Ook de omzet neemt met 10 procent af in vergelijking met vorig jaar en komt uit op 27,6 miljard dollar, liet het bedrijf woensdag weten.

HP probeert zich na een aantal strategische misstappen staande te houden in een zeer competitief speelveld, maar wordt daarbij niet geholpen door de krimpende pc-markt en de tobbende economie in de Verenigde Staten en Europa. Het bedrijf ziet zijn leidende positie als nummer één computerfabrikant bedreigd door het Chinese Lenovo, dat het als een van de weinigen de laatste tijd relatief goed doet.

Laptops vallen niet in de smaak

De omzet van HP’s pc-divisie nam met 20 procent af, vooral vanwege een tegenvallende verkoop van laptopcomputers (minus 24 procent). De printerdivisie deed het beter dan verwacht en rapporteerde een kleine afname in verkoop van 1 procent.

De divisie Business Critical Systems voor serversystemen krijgt de zwaarste klappen te verwerken en zag afgelopen kwartaal de verkoop met 37 procent afnemen. Wel wist HP iets meer netwerkapparatuur te verkopen in vergelijking met eerdere kwartalen.

Topvrouw ziet geen acute dreiging

CEO Meg Whitman laat in een reactie weten de cijfers “bemoedigend” te vinden. Zij noemt de beter dan verwachte resultaten van de printerdivisie en servicestak positief en is enthousiast over het resultaat van eerdere kostenbesparingen. Desondanks heeft het bedrijf “nog een lange weg te gaan”, laat ze weten, maar volgens haar ligt HP “op koers”.

Aandeelhouders putten vertrouwen uit de cijfers en de woorden van de topvrouw en deden de koers van het aandeel nabeurs 12 cent oplopen.

HP doet het desondanks beter dan Dell

Vorige week lieten de winst- en omzetcijfers van Dell eenzelfde beeld zien. De winst bij Dell kelderde met 79 procent als gevolg van de neerwaartse trend in de pc-markt en het uitblijven van een verkooppiek na de lancering van Windows 8. Ook vecht CEO en oprichter Michael Dell om als directeur in het zadel te blijven zitten en zijn bedrijf van de beurs af te krijgen.