De pc-ambities, compleet met fabriek die al produceert, zijn onthuld op de staatstelevisie. De internationale nieuwsdienst van Webwereld-uitgever IDG heeft dit nieuws gevolgd en screengrabs gemaakt. De Noord-Koreaanse pc-fabriek vormt een schril contrast met de geavanceerde, vaak grotendeels geautomatiseerde productielijnen in buurland China waar het leeuwendeel van ’s werelds computers wordt gefabriceerd.

Handwerk

In de Noord-Koreaanse tv-uitzending was bijvoorbeeld te zien dat fabrieksarbeiders met de hand een toetsenbord en het laptopscharnier plaatsen. Ook is te zien hoe een werknemer een nieuwe laptop test door enkele schermen door te scrollen.

De drie onthulde computers zijn er één voor zakelijk gebruik en twee voor het onderwijs. De bedrijfscomputer is een laptop die naast productiviteitssoftware (zoals een tekstverwerker) ook een webbrowser heeft. Op een volle accu valt ongeveer tweeënhalf uur te werken, aldus het item op de staats-tv. Verder heeft het zakelijke model Noord-Koreaanse pc ook usb-poorten voor data-uitwisseling, wat de onderwijscomputers niet hebben.

Eigen software

De onderwijssystemen zijn een laptop en een desktop. Laatstgenoemde gebruikt een tv-toestel als monitor. Voor deze computers is op maat gemaakte educatieve software en multimedia-lesmateriaal beschikbaar. Daarmee kunnen mensen zelfs buitenlandse talen leren, meldt een fabriekswoordvoerder in de tv-uitzending.

Overige specificaties zijn niet bekend gemaakt: noch voor de hardware, noch voor de software. Op de foto’s is een standaard interface met bureaublad zichtbaar, maar volgens de IDG Nieuwsdienst gaat het hier niet om Windows. Het is al wel bekend dat Noord-Korea een eigen Linux-distributie, Red Star, maakt. Het communistische land schendt daarmee wel de voorwaarden van de open source-licentie GPL.