Oculus Quest is een geëvolueerde versie van het Santa Cruz-prototype dat we vorig jaar zagen: een VR-systeem waar geen pc of andere getethered apparaat voor nodig is. Dit is eigenlijk een high-end versie van de 200 euro kostende Oculus Go en daarmee is dit 399 dollar kostende apparaat geen Oculus Rift-vervanger, wat het bedrijf meerdere malen benadrukt.

Tussen Go en Rift

De Rift is nog steeds het topproduct van het bedrijf en is volgens Mark Zuckerberg - Facebook nam Oculus meer dan twee jaar geleden over - bedoeld voor high-end ervaringen waar je echt een pc voor nodig hebt. Wat logisch is, want er is geen plaats voor een GeForce RTX 2080 Ti in een Oculus Quest.

Onze Santa Cruz-demo die we vorig jaar kregen was behoorlijk indrukwekkend en we kunnen niet wachten om de Quest uitgebreid te bepotelen. Hij lijkt namelijk veel meer op de Rift dan de low-end Go-headset, met volledige plaatsbepaling en hand-tracking, allemaal zonder draden of basisstation.

De sensoren van de Oculus Quest zitten in de headset zelf, met vier camera's in de randen van de bril. Die camera's meten de ruimte waar je je in bevindt en volgen de aangepaste Touch-controllers. Het idee van Quest is dat je je geestelijk in een veel grotere ruimte bevindt dan de huiskamer waar je het apparaat gebruikt.

Nieuwe controllers

De demo op congres Connect is de shooter Dead & Buried die zich in een enorme virtuele ruimte van 372 vierkante meter afspeelt. Volgens Oculus kun je het apparaat ook in afwijkende kamer-indelingen gebruiken, als het bijvoorbeeld geen rechthoekige ruimte is met 'Multi-Room Guardian'. Het apparaat onthoudt verschillende ruimtes en slaat Guardian-grenzen op voor alle ruimtes die je scant.

De nieuwe Touch-controllers hebben dezelfde invoer als de originele Rift, alleen de ring op elke controller is naar boven verplaatst voor betere tracking. Ietsje beter in ieder geval. Het systeem is niet ideaal. Als je bijvoorbeeld een controller achter je rug houdt, raakte de Santa Cruz-headset hem kwijt en we zijn nieuwsgierig of en hoe de Oculus Quest dit probleem heeft opgelost. De Quest beslaat in ieder geval een grotere ruimte dan Microsofts Mixed Reality-headsets.

Over Mixed Reality gesproken, Oculus demonstreerde ook enkele vroege Augmented Reality-concepten voor de Quest. Zoals IDG-collega Brad Chacos eerder a opmerkte lijkt het op de videoclip van Take on Me van A-Ha, en het is duidelijk nog niet klaar. Oculus heeft plannen voor Mixed Reality de komende vijf jaar en de planning leidt naar Augmented Reality. Wat dat betekent voor MR v. AR mag je zelf bedenken.

Lees ook: Wat is het verschil tussen VR, AR en MR? op Computerworld.

Een belangrijke verbetering ten opzichte van de Oculus Go is dat de Quest de stevigere bandjes van de Rift gebruikt in plaats van het kwetsbare plastic van de Go. Ik heb een hekel aan het dragen van de Go, omdat de bandjes altijd te los of te strak zitten. De Quest zou dan ook veel comfortabeler moeten zijn en goed genoeg voor toepassingen in een woonkamer. Het kopieert de audio-oplossing van de Go met speakers in de band, maar dat is niet zo handig als iemand anders zich in de kamer bevindt, want het is vrij luid.

Het beste van alles is dat de Oculus Quest een stuk goedkoper is. Volgens het bedrijf, dat het apparaat in de lente van 2019 op de markt wil uitbrengen, hebben ze het prijspunt weten te behalen wat mensen wilden van de oorspronkelijke Rift (wat hij nu ook kost), namelijk 399 dollar. Het voordeel van de Quest is dat je er geen krachtige pc voor nodig hebt, dus dat zal een factor zijn in de aankoopbeslissing.

Zeer binnenkort gaan we hands-on met dit apparaat en ik heb nog behoorlijk wat vragen waar ik nog geen antwoord op heb. Wat is de resolutie? Wat is de accuduur? En het belangrijkste: welke games zullen beschikbaar zijn op de Quest? Niet alle Rift-titels zijn namelijk noodzakelijkerwijs compatibel.

Dat levert een ongemakkelijke positie op voor de Quest, waarbij het platform en ecosysteem deels herbouwd moeten worden. Oculus stelt dat bij de release vijftig games beschikbaar zullen zijn, maar we weten nog niet welke titels. Het congres Oculus Connect loopt nog en we zijn aanwezig om meer informatie te bemachtigen.