De SOL-laptop werkt geheel op zonne-energie via de uitklapbare zonnepanelen achterop, die ook zijn los te koppelen. De computer draait Linux-distibutie Ubuntu en maakt deze maand zijn debuut in Ghana. De specificaties van deze uitvinding van Canadees David Snir zijn nu bekendgemaakt.

Zie details van de ruggedized SOL-laptop met vrije software en vrije energie in deze gallery van Webwereld. Terwijl de machine eerst uitkomt in Ghana, staat levering in het Midden-Oosten en de VS al op stapel en wordt er ook gekeken naar landen als India en Brazilië.


Het 13,3 inch beeldscherm haalt een resolutie van 1366 bij 768 pixels en wordt aangedreven door de GMA3600-chipset van Intel. Die grafische chip kan van zichzelf 1080p weergeven, maar doet dat dus niet op het ingebouwde scherm. De GMA3600 zit geïntegreerd in de centrale processor wat een Atom D2500 is. Die dualcore chip draait op een kloksnelheid van 1,86 GHz en is bijna twee jaar oud. Intel heeft de D2500 uitgebracht in het derde kwartaal van 2011.

'8 tot 10 uur'

Voor opslag heeft de SOL-laptop een 320 GB harde schijf met SATA-aansluiting en 2 tot 4 GB aan DDR3-geheugen. Voor telecommunicatie is naast WiFi (in de standaarden 802.11b/gn) ook voorzien in GPS en 3G/4G via multimode-LTE. Fabrikant WeWi Telecommunications claimt dat de Ubuntu-machine met een volgeladen accu een operationele werkduur haalt van acht tot wel tien uur. Het is niet bekend hoeveel de laptop met zonnepanelen weegt.