De opgepakte 29-jarige man is getraceerd naar zijn woning. Daar trof de politie hem aan met een donderdagnacht gestolen laptop. Die computer was voorzien van "een geavanceerd, door de politie geplaatst, volgsysteem", meldt de politie in een bericht. Navraag door Webwereld leert dat er een radiozendertje is verstopt in de bewuste laptop, die door de politie zelf is geplaatst.

Inbraakgolf

Dit lokaas met ingebouwde opsporingsmogelijkheid werd neergezet in een studentenwoning in Groningen Zuid, waar de afgelopen tijd een inbraakgolf was. Het pand waaruit de politielaptop is ontvreemd (via een geforceerd raam), is de afgelopen maanden meerdere malen doelwit geweest van een laptopdief. "Zeker drie keer", vertelt de woordvoerder van de politie Noord-Nederland.

De locatie van de arrestant is door technische mensen van de politie "nauwkeurig bepaald". Het was volgens de woordvoerder vrij duidelijk dat dit de dader is. Hij werd ook vrij snel na de inbraak aangehouden, toen het zendertje 'tot stilstand' was gekomen. Vorig jaar mocht de politie in Hengelo een gestolen en opgespoorde iPad niet terughalen. De tracering was toen gedaan door de oorspronkelijke eigenaar, via Apple's volgfunctie. De nauwkeurigheid daarvan is niet voldoende bevonden om een huiszoeking te rechtvaardigen.

'Veelpleger'

Het is nog niet bekend of de nu gearresteerde man ook achter de eerdere inbraken zit. Hij is wel een bekende van de politie, geeft de woordvoerder aan, die spreekt van "een veelpleger". In de woning van de verdachte trof de politie naast de getraceerde laptop ook twee andere computers aan. Op dit moment stelt de politie een vervolgonderzoek in naar de verdachte, wat "zeker een week" in beslag gaat nemen. In het kader daarvan worden de andere computers ook onderzocht.