Distributeur Portland zet voor zijn DaaS-concept de onlangs aangekondigde Virtual Desktop Infrastructure (VDI)-bundel van Parallels en Quest Software in. In deze bundel wordt de Virtuozzo Containers servervirtualisatie van Parallels gecombineerd met de Virtual Access Suite van Quest waarin de connectiebroker en de beheersoftware zit.

Met de bundel kunnen de klanten van Portland (IT-resellers en –dienstverleners) Windows 2003 Server- of Linux-omgevingen virtualiseren. Het hele idee is dat grote aantallen desktops op servers worden ondergebracht en als dienst worden aangeboden aan de eindgebruikers. Die eindgebruiker heeft niet veel meer nodig dan een thin client en een netwerkverbinding om de desktop naar zich toe te halen.

“Onze VDI-oplossing maakt het mogelijk om 150 virtuele desktops op een standaard server te installeren en daarmee een dichtheid te leveren die een factor drie hoger ligt dan bij de andere VDI-spelers op de markt”, aldus Stefan Hölzl, Director EMEA and International Sales bij Parallels. “Binnen een minuut hebben een volledig functionele desktop draaiend kunnen hebben. En binnen dertig seconden kunnen we een back-up maken van een virtuele desktop die normaal een omvang van 50 tot 100 MB heeft.”

Andere aanpak

Arnold Kok, bij Portland productmanager voor Parallels, benadrukt dat de VDI-oplossing van Parallels dan ook anders werkt dan die van de concurrenten. “Er wordt geen complete desktop gevirtualiseerd, maar alleen de applicaties van de gebruiker. De containers bevatten bijvoorbeeld geen Windows XP, maar virtualiseren het onderliggende serverbesturingssysteem.”

Dat onderliggende OS kan Windows Server 2003 of Linux zijn. Kok: “Windows Server 2003 is gebaseerd op dezelfde kernel als XP waardoor het voor de gebruiker lijkt alsof hij met XP werkt. We kunnen daar zelfs nog de vertrouwde kleurtjes aan toevoegen.”

Een voordeel van deze aanpak is dat de virtuele desktops snel zijn aan te maken. “Er is niet echt sprake van een Physical to Virtual (P2V)-migratie”, aldus Kok. Volgens de productmanager is het met de beheertools in de VDI-bundel bovendien eenvoudig om in de virtuele omgeving gepersonaliseerde desktops te behouden.

Topper

Volgens Portland is ‘Desktop-as-a-Service niet ver weg meer’. De distributeur heeft echter nog geen klanten voor de nieuwe bundel. “Maar daar is het nu ook nog te vroeg voor”, meent Kok. “Maar ik weet zeker dat het een topper wordt. Parallels heeft de enige écht werkende VDI-oplossing op de markt en het kan ook al klanten noemen. Zo heeft een Duitse bank 2600 werkplekken gevirtualiseerd.”

Bron: Techworld