De uitklapbare zonnepanelen op het deksel van de SOL-laptop zijn ook te ontkoppelen en met een verlengsnoer te gebruiken. De draagbare Linux-machine heeft een gewone accu en komt ook met een adapter voor opladen via een gewoon stopcontact. De Canadese uitvinder David Snir meldt op Google+ dat het door hem opgerichte bedrijf WeWi Telecommunications zijn 'ruggedized' laptop nu op de markt brengt.

Afrika, Midden-Oosten, VS

Het ontkoppelbare deel met de zonnepanelen is ook te gebruiken om mobiele telefoons op te laden. WeWi heeft al grote bestellingen in Ghana, waar de SOL op 20 augustus officieel wordt gepresenteerd. Verder voert het bedrijf gesprekken met overheden in diverse andere Afrikaanse landen, met een distributeur voor India en met een importeur voor Brazilië.

Een distributeur voor landen in het Midden-Oosten én een voor de Verenigde Staten is al gevonden, antwoordt Snir op vragen die op Google+ aan hem worden gesteld. Het debuut voor de Noord-Amerikaanse markt komt later dan dat voor Afrika. Bovendien zal de Amerikaanse uitvoering krachtiger, maar ook duurder, zijn dan het nu uitkomende model.

350 tot 400 dollar

Het prototype is eind juni onthuld, na een jaar in ontwikkeling te zijn geweest. De laptop is speciaal gemaakt voor gebruik in het Afrikaanse klimaat: met veel zonlicht, maar ook de ruige omgeving met bijvoorbeeld veel stof en gruis. Opladen hoeft niet per sé in de volle, hete zon maar kan volgens Snir ook als het bewolkt is en zelfs met inpandig licht.

Op een volle accu moet de SOL 8 uur werktijd kunnen halen. De prijs ligt tussen de 350 en de 400 Amerikaanse dollars, stelt uitvinder Snir. Dat is inclusief het zonnepaneel. De harde schijf en het geheugen zijn vervangbaar. Als processor doet een Intel-chip dienst, maar WeWi laat nog niet los welke dat is. Ook de andere specificaties zijn nog niet bekend. Dat staat gepland voor deze week.