Het tekort aan chips komt door de sterke vraag naar nieuwe laptopmodellen, met de Core i3- en Core i5-processors. Pc-makers bieden al een premie van 20 procent bovenop de normale chipprijzen. Het tekort openbaarde zich al in maart en zal nog minimaal een maand duren. Dat zal volgens analisten erin resulteren dat nieuwe modellen laptops zeker drie maanden of langer op zich laten wachten.

Kleinere producenten

Overigens zal dat effect zich vooral voordoen bij de kleinere pc-leveranciers. De grote merken krijgen prioriteit bij componentenmakers als er tekorten dreigen, zegt analist Shane Rau van onderzoeksbureau IDC. Intel wilde niet reageren op het onderwerp, net zo min als HP, Asus en Acer.

Wel liet Intel eerder tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers weten al meer chips te produceren dan eerder was ingeschat en dat het nog niet aan de vraag voldeed. Toen werd gezegd dat er "ergens in het tweede kwartaal" een omslagpunt zou komen. De chipmaker is druk bezig twee nieuwe fabrieken te bouwen. Die moeten ergens in het najaar productief worden.

Bron: Channelworld.