De eerste uitvoering (Sputnik 1) van die dunne, lichte en toch krachtige laptop is eind november uitgebracht, maar toen alleen in de Verenigde Staten en Canada. Die machine is de al bestaande Windows-Ultrabook XPS-13 maar dan voorzien van de Linux-distributie Ubuntu. Nu komt de verbeterde tweede uitvoering (Sputnik 2) ook uit buiten Dells thuismarkt VS en buurland Canada.

Developertools

De Sputnik 2 heeft een FullHD-scherm (met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels), in plaats van het eerder gebruikte scherm met lagere resolutie (van 1366 bij 768). Het nieuwe model vervangt de eerste Ubuntu-Ultrabook van Dell. Verder zijn de specificaties van de 13,3 inch laptop ongewijzigd. De processor is een Intel Core i7 van de derde generatie, het geheugen is 8 GB, de grafische chip is de ingebedde HD Graphics 4000 van Intel, en de opslag is een ssd (solid state drive) van 256 GB.

Dell voorziet zijn Linux-laptop ook standaard van twee open source-projecten: de Cloud Launcher en de Profile Tool. Eerstgenoemde is software om op de laptop zogenaamde 'microclouds' aan te maken om een volledige cloudomgeving te simuleren en een uiteindelijk ontwikkeld systeem vervolgens naadloos te kunnen uitrollen naar een (echte) cloudomgeving. De tweede voorgeïnstalleerde tool geeft developers direct toegang tot open source-projecten zoals Ruby en Android om dan snel eigen ontwikkelomgevingen op te kunnen zetten.