Microsoft heeft dinsdag zijn nieuwe besturingssysteem Windows Vista voor bedrijven in Nederland geïntroduceerd – twee dagen eerder dan de rest van de wereld. Ook Office 2007 is vrijgegeven, Exchange 2007 volgt in december.

Uit de eerste showcases van implementaties van Windows Vista bij Nederlandse bedrijven blijkt dat het aantal werknemers dat op zijn pc beheerder is, in rap tempo daalt.

Volgens René van der Vlugt, Windows-productmanager bij Microsoft Nederland, heeft het ‘early adoption program’ waarbij een tiental Nederlandse bedrijven en organisaties laten zien dat deze bedrijven veelal zonder problemen kiezen voor het nieuwe beveiligingsmodel van Windows Vista.

Group Policy

In het verleden kozen veel bedrijven ervoor hun gebruikers alle rechten te geven. Compatibiliteitsproblemen met software waren daarvoor veelal de reden.

Als tussenoplossing heeft Microsoft daarom ‘user account control’ (uac) geïntroduceerd. Hierbij is iemand geen administrator, maar kunnen bepaalde instellingen wel zelf worden gewijzigd.

Volgens Van der Vlugt is de manier waarop via Group Policies de rechten centraal geregeld kunnen worden, sterk verbeterd om uac zo werkbaar te maken voor bedrijven. Bron: Techworld