De terugkeer van de EEE PC werd her en der met veel enthousiasme begroet. Immers, de netbook van Asus heeft in de tweede helft van het vorige decennium gezorgd voor een kleine revolutie in hardwareland met zijn handzame formaat, kleine prijs en internetgericht gebruik. Tijd dus voor de EEEBook X205, dacht Asus.

Maar in het eerste kwartaal dat het apparaat op de markt is, legt de EEEBook het af tegen de Chromebooks en zelfs tegen het uit de zelfde Asus-stal komende hybride Transformer Book T100, meldt DigiTimes Research. Van de EEEBook zijn er 200.000 naar de winkels gegaan, van de nog iets kleinere Transformer 400.000.

Op zoek naar een nieuwe niche

Dat terwijl de netbook veel goedkoper is, nog onder de 200 dollar. Net als de Chromebooks dus, maar die doen het veel beter dan de EEEBook. Volgens DigiTimes moet Asus op zoek naar een nieuwe niche voor de EEE PC's, maar is die er eigenlijk wel?

Want in de markt voor kleinere beeldschermen kiest iedereen voor grote smartphones, in de huidige markt loopt het dus tegen de Chromebook aan en kunnen mensen ook nog eens kiezen voor tablets of hybride modellen. Nog groter dan de huidige 11 inch maakt het hele idee achter de EEE PC in een keer stuk. Dus lijkt de wederopstanding van de Asus-netbook van korte duur,

Update 31/12: Volgens Asus ligt de situatie wat genuanceerder.

Marc Rademaker: "In Nederland kan ik je vertellen dat de F205 (zoals de netbook hier heet) erg populair is. Op dit moment is de laptop enkel nog beschikbaar bij de Mediamarkt en Dixons, maar verkoopt toch al beter dan de Chromebook.Digitimes neemt namelijk ook de VS mee in hun 'berekening', waar Chromebooks erg populair zijn. In Europa is de Chromebook een stuk minder populair en slaat de F205 wel degelijk erg goed aan. Van een mislukking is dan ook geen enkele sprake."

.