De Informatique InGreen SSD-pc is gebaseerd op de Gigabyte A963-RH-barebone en opgebouwd uit notebookonderdelen. De InGreen SSD-pc heeft een mobiele Intel T2080 1.73-GHz processor en 2 GB werkgeheugen. De kleine behuizing maakt gebruik van een externe voeding. Hierdoor is de behuizing compact en heeft deze geen extra systeemkoeling nodig: warmte die niet ontwikkeld wordt in de behuizing, hoeft ook niet afgevoerd te worden. Dit resulteert weer in een stiller systeem. Het enige dat beweegt in de compacte barebone is een stille processorkoeling. De harde schijf bevat geen draaiende onderdelen en produceert geen geluid.

Tijdens het opstarten wordt de processorkoeler even heftig actief om vervolgens stil (lees: bijna onhoorbaar) verder te koelen. Ook wanneer het systeem flink op zijn staart wordt getrapt, blijft de InGreen SSD-pc stil. De InGreen SSD-pc is dusdanig stil dat we zelfs op ons bureau goed moeten luisteren om te kunnen horen of de pc is ingeschakeld.

Stapje terug in de tijd

Ons testsysteem van de InGreen SSD-pc werd geleverd met Windows XP Professional. Dit blijkt een bewuste keuze te zijn. Navraag bij Informatique leert dat de configuratie is gericht op kantoorgebruikers en er vanuit deze sector nog geen vraag is voor Vista. Indien gewenst kan de InGreen SSD-pc geleverd worden met Windows Vista Business zonder extra kosten. Dit laatste lijkt ons niet helemaal correct gezien de systeemeisen aan de opslagcapaciteit van Windows Vista Business. De 8 GB opslagruimte is onvoldoende om Vista Business te installeren en dus hebt u een grotere SSD nodig.

Opslagcapaciteit en netwerk

De opslagcapaciteit van de InGreen SSD-pc is beperkt en met slechts 8 GB ronduit klein te noemen. SSD wordt beter betaalbaar maar is nog steeds kostbaar. Om de pc toch van meer capaciteit te voorzien heeft Informatique een trucje toegepast. De InGreen SSD-pc is voorzien van een interne 4 GB usb-stick. Hiermee is het volgens Informatique ook mogelijk om MS Office te installeren.

De InGreen SSD-pc beschikt over een standaard netwerkaansluiting (10/100 Mbps). Gigabit Ethernet wordt niet ondersteund. Opvallend is dat de InGreen SSD-pc beschikt over een klassieke printerpoort, die zien we niet vaak meer bij pc’s terugkomen en zijn vooral in consumentencomputers volledig komen te vervallen. De interne usb-aansluiting is eigenlijk bedoeld voor een draadloze netwerkadapter. Deze ontbreekt in de InGreen SSD-pc. Optioneel is voor 30 euro een adapter verkrijgbaar die intern geplaatst kan worden in een mini-pci slot.

Conclusie

De InGreen SSD-pc is opvallend omdat er vrijwel geen SSD desktop-pc’s gemaakt worden op dit moment. Wel zien we af en toe een zakelijke notebook voorbijkomen met dit type opslagmedium. De reden hiervoor is eenvoudig: voor een desktop-pc is SSD veel te kostbaar. Een notebook harde schijf is goedkoper en biedt in ieder geval meer dan 100 GB. De opslagcapaciteit van 8 GB (+ 4 GB via een usb-stick) en hoge systeemprijs maken dat we de InGreen SSD-pc geen hoog oordeel kunnen geven. Toch geeft Informatique met de InGreen SSD-pc een tipje van de sluier waar we in de toekomst naartoe gaan: een extreem compacte harde schijfloze mini-pc die nagenoeg geen geluid produceert. Met een meer dan twintigvoudige opslagcapaciteit en een prijs van rond de 500 euro wordt dit pas een interessant systeem.

Bron: Computer!Totaal Informatique InGreen SSD-pc

Prijs: € 939,-

Systeemspecificaties: Intel T2080 1.73-GHz-processor, 2 GB werkgeheugen, gebaseerd op Gigabyte A963-RH barebone, 8 GB SSD opslag + 4 GB usb-stick, dvd-brander, Windows XP Professional of Vista Business.

Garantie: 2 jaar carry-in

Pluspunten

Zeer compact

Extreem stil

Mediakaartlezer

Slotload dvd-brander

VGA en DVI

Firewire, Tv-out

Meerkanaals geluidskaart

Minpunten

Prijs

Lage opslagcapaciteit (8 GB)

Geen gigabit netwerkaansluiting

Geen draadloosnetwerk

Weinig USB-aansluitingen

Geen recovery-cd (oem-installatie cd)

On-site garantie niet mogelijk

Bron: Techworld