Op papier lijken de verschillen tussen notebooks meestal klein. Een centimeter meer of minder of een halve kilo lichter of zwaarder. In de praktijk telt iedere millimeter en iedere gram. Vergeleken met z’n grote broer de MacBook Pro scheelt het in iedere richting maar ongeveer een centimeter en is de Air slechts 0,6 cm dunner. Dat lijkt weinig, maar het verschil is zeer groot als u ze beide in uw handen hebt. Opmerkelijk is dat de MacBook desondanks niet fragiel aanvoelt en zelfs het zeer dunne scherm is erg stevig.

Uitrusting

Na de introductie van de MacBook Air ontstond direct kritiek op de karige uitrusting. Er zit geen cd/dvd-speler in en slechts vier poorten. De eerste is voor de voeding, de tweede voor een koptelefoon of boxen, de derde voor een externe monitor en de vierde is een USB 2.0-poort. De voedingskabel is met een magneetsluiting uitgerust zodat iemand die over het snoer struikelt niet direct het notebook van tafel trekt.

Of de kritiek terecht is, hangt vooral af van de wijze waarop u de MacBook wilt gebruiken. Het lijkt weinig, maar gebruikt u al die Firewire-, USB- en expresscard-sloten eigenlijk wel? Voor kantoorgebruik kan het notebook eenvoudig aan een extern scherm gehangen worden en volstaat een USB-hub voor toetsenbord, muis en netwerk en eventueel een externe dvd-brander. Gratis zijn die laatste twee opties niet. De 10/100 Mbps USB-netwerkadapter kost 29 euro extra en de brander 89 euro. Voor onderweg hebt u waarschijnlijk wel genoeg aan één USB-poort.

Bijzonderheden

Het trackpad werkt zo goed dat je je afvraagt waarom dit niet eerder is bedacht. Door met één vinger te werken, beweegt u de muis, met twee vingers scrollt u en met drie vingers bladert u pagina per pagina door documenten. Ook de vingerbewegingen van de iPhone zijn opgenomen zodat zoomen en verplaatsen snel gaan. Bij het instellingenscherm worden alle bewegingen met kleine filmpjes toegelicht. Voor de dvd-speler is een alternatief bedacht. U kunt een externe brander aanschaffen, maar ook leentjebuur spelen bij andere computers in uw netwerk. Door de installatie van speciale software kan gebruik gemaakt worden van een dvd-speler in een andere Windows- of OS X-computer. Dat gaat zelfs zover dat u het besturingssysteem zelf opnieuw kunt installeren.

Prestaties

Speciaal voor Apple heeft Intel een kleinere versie van de Core 2 Duo-processor ontwikkeld die in een 1,6- en 1,8 GHz-versie beschikbaar is. Dat is een flink stuk langzamer dan de processors die worden gebruikt in de MacBooks, maar wel een aanzienlijk sneller dan de 1,2 GHz-processors die in andere sub-notebooks worden gebruikt. Ook op andere fronten blijft de Air wat achter. De harde schijf draait slechts 4200 rondjes per minuut en dat beïnvloedt de prestaties negatief. Met name de snelheden bij willekeurige lees- en schrijfacties – dat is een aardige benadering voor de werkelijkheid – zijn met gemiddeld net geen 10 MBps laag. De gemiddelde sequentiële lees- en schrijfsnelheid is met 26,4 MBps redelijk te noemen. De Xbench-score is met 49,83 ruim minder dan de helft van een MacBook Pro op 2,2 GHz. Eerlijk is de vergelijking met een supersnel volwaardig notebook natuurlijk niet. In verhouding tot vergelijkbare notebooks presteert de Air juist weer veel beter.

Lange adem

Computerleveranciers claimen vrijwel altijd een veel langere gebruiksduur dan dat de accu het in werkelijkheid volhoudt. Amerikaanse websites kwamen dan ook snel met metingen die uitwezen dat de MacBook Air het minder dan de helft van de aangegeven vijf uur zou volhouden. Wij deden twee tests met het scherm in de helderste stand en continu een draadloze verbinding. Tijdens het uitvoeren van lichte werkzaamheden als het schrijven van dit artikel en het surfen op internet kwamen we tot 4 uur 11 minuten. Bij een tweede poging, waarin veelvuldig energieslurpende testprogramma’s werden gedraaid, kwamen we tot 3 uur en 43 minuten. Dat is een flink eind verwijderd van de claim van Apple, maar lang niet zo dramatisch als werd gesuggereerd. De accu is overigens niet te vervangen door de gebruiker, maar de website iFixit heeft daar al een oplossing voor.

Conclusie

Wie op zoek is naar een normaal notebook zal de MacBook Air wellicht te weinig krachtig vinden in verhouding tot de prijs. Als draagbaarheid en mobiel gebruik belangrijk is, dan is de MacBook Air erg interessant. De prijs is aantrekkelijk en de prestaties liggen een stuk hoger dan bij de concurrenten. Daar hebt u dan wel een volwaardig scherm en toetsenbord voor in een flinterdun notebook met een lang uithoudingsvermogen.

Bron: Computer!Totaal Bron: Techworld