Het belangeloos online verzamelen van een groot aantal reparatiehandleidingen ten behoeve van andere gebruikers, is keihard afgestraft door Toshiba. Het Japanse elektronicabedrijf beroept zich op het auteursrecht en heeft gedreigd met het nemen van juridische stappen tegen de maker van een blog.

Moeilijk vindbaar

Het blog is drie jaar geleden opgezet door een 23-jarige Australische computerreparateur. Omdat hij vond dat officiële service- en reparatiehandleidingen doorgaans moeilijk vindbaar zijn, besloot hij een opslagplaats te beginnen. Op het blog staat ondertussen een grote verzameling manuals van onder meer Acer, Apple, Dell, Lenovo en Samsung, die allemaal gratis en zonder advertenties of deeplinks beschikbaar zijn.

Totdat eind juli Toshiba op de hoogte kwam van de website. In een brief aan de maker baseerde de fabrikant zich op vier redenen waarom alle Toshiba-content per direct moest worden verwijderd. Zo zou de publicatie een gevaar betekenen voor de veiligheid van gebruikers, gepatenteerde informatie bevatten, alleen bedoeld zijn voor Toshiba-serviceproviders en bovenal het auteursrecht schenden.

Geen toestemming

Ondanks protest houdt Toshiba voet bij stuk. De blogger ontving afgelopen weekend nul op het rekest in een poging het bedrijf op andere gedachten te brengen. “Je hebt geen toestemming tot het verspreiden van auteursrechtelijk materiaal van Toshiba, noch zal dit in de voorzienbare toekomst aan je toegewezen worden", schrijft de juridische afdeling van Toshiba Australië.

Toshiba biedt op zijn eigen website productondersteuning aan voor zijn laptops, maar verwijst bij reparaties door naar zijn Acclaim zelfserviceprogramma, dat zich beperkt tot probleemoplossing en gebruikers doorverwijst naar betaalde servicepunten tenzij reparaties binnen de garantie vallen.

Veel steun

Gevolg is dat alle Toshiba-handleidingen definitief van de site afgehaald zijn. De blogger zegt geen financiële middelen te hebben om een eventuele juridische strijd aan te gaan. Daarbij stelt hij dat andere fabrikanten nooit problemen hebben gehad met zijn gratis downloads en hoopt hij op steunbetuigingen van andere pc-reparateurs. Na een post op forumsite Reddit stromen die massaal binnen.