De Association for Computing Machinery, die de prijs uitreikt, roemt de grafische user interface van de Alto, die enorm invloedrijk is geweest voor de ontwikkeling van pc's. Thackers werk "weerspiegelde een nieuwe visie van een zelfvoorzienende, genetwerkte computer op elk bureau".

Thacker bouwde de computer voor Xexox PARC, de onderzoeksafdeling van Xerox. De Alto gebruikte als eerste pc grafische iconen en een muis voor besturing.

250.000 dollar

Thacker, nu 67, krijgt een geldbedrag van 250.000 dollar. De Turing Award, genoemd naar de Britse computerwetenschapper die vanwege zijn homoseksualiteit chemisch gecastreerd werd, is in 1966 in het leven geroepen voor belangrijke innovaties op computergebied. De prijs wordt gesponsord door Intel en Google.

Thacker wordt ook geroemd voor zijn betrokkenheid bij de ontwikkeling van Ethernet LAN, het eerste multiprocessor werkstation en de Tablet PC, die hij voor zijn latere werkgever Microsoft ontwierp. Hoewel de Microsoft-tablet nooit een commercieel succes werd, is Thacker erg trots op de tablet, omdat hij denkt dat de tablet de toekomst van de pc is.

De Nederlander Edsger Wybe Dijkstra (1930-2002) won in 1972 de Turing Award. Dijkstra wordt gezien als de vader van het gestructureerd programmeren.