Intel heeft een compleet ecosysteem op poten gezet rondom de Ultrabook, waarvan het de merknaam bezit. Dit zijn platte, snelle laptops die aan speciale, door Intel gestelde specificaties moeten voldoen. Zo moeten pc-makers flink investeren in plattere schermen, dunnere batterijen en dito harddisks. Intel levert uiteraard de processor, momenteel Sandy Bridge.

De komende maanden komen bedrijven als Toshiba, Acer en Asus met hun Ultrabooks op de markt. Die dunne, maar toch krachtige laptops moeten een volwaardig alternatief worden voor netbooks, waarvan de verkoop is ingezakt. Ook zullen er Ultrabooks verschijnen met aanraakschermen, voor diegenen die niet aan de tablet willen, maar wel het fingerspitzengefühl van een touchscreen eisen.

Volgende generaties

En Intel zou Intel niet zijn als het niet over de horizon kijkt met de volgende generaties chips voor Ultrabooks, uiteraard steeds sneller én zuiniger. Na Sandy Bridge volgt volgend jaar Ivy Bridge. De Ivy-chips worden geproduceerd op 22 nanometer, wat een lager energieverbruik of een hoger prestatieniveau mogelijk maakt.

In 2013 komt dan Haswell uit. Met die generatie chips zullen Ultrabooks een hele dag zonder opladen kunnen. Of tien dagen lang in stand by, belooft vice-president Mooly Eden van de pc-divisie van de chipgigant.