Het klinkt ongeloofwaardig, maar Perlman beweert stellig dat met de pCell iedereen dadelijk een eigen mobiele cell tot zijn beschikking heeft. Omdat deze cell niet zoals nu met andere smartphones gedeeld hoeft te worden, ontstaan er geen capaciteitsproblemen en wordt de verbinding duizend keer sneller zegt Perlman. Bovendien horen volgens hem wegvallende telefoongesprekken tot het verleden.

Volgens Perlman moet een prototype van een pCell-netwerk, waar hij tien jaar aan gewerkt heeft, in het najaar in de Verenigde Staten beschikbaar komen. Hij heeft hiervoor het bedrijf Artemis Networks opgericht. Perlman demonstreert vandaag zijn uitvinding op de Columbia University in New York.

Bestaande smartphones geschikt

Iedereen krijgt rond zijn smartphone een eigen persoonlijke cell van één centimeter breed zegt Perlman. Vandaar de p in pCell. Zo werkt zijn techniek met elke moderne smartphone en hoeven mensen dus geen nieuwe te kopen. Wel moeten er volgens de uitvinder/ondernemer overal nieuwe kastjes, pWave transmitters, geplaatst worden.

Tijdens een demonstratie (video) op zijn kantoor in San Francisco toonde hij hoe je op negen tegen elkaar gelegde iPhones simultaan HD-YouTube-video's kan afspelen. Ook streamde hij tegelijkertijd twee 4K-video's en vier 1080p-Netflix-video's via een dongle. Daarbij merkte Perlman wel op dat hij niet het maximale vermogen mag gebruiken, in verband met de plaatselijke wetgeving.

Momenteel wordt er wereldwijd door grote technologiebedrijven en overheden in 5G geïnvesteerd. Het kan nog tot 2020 duren voordat de opvolger van 4G voor iedereen beschikbaar is. Hier worden snelheden van wel tienduizend keer de huidige snelheid beloofd.

Entrepreneur Perlman blijft geheimzinnig

Critici hebben twijfels over de beweringen van Perlman. Hij zal nooit de beloofde snelheden kunnen waarmaken, menen zij. Ze klagen er vooral over dat Perlman vaag is en hij veel informatie achterhoudt. Zijn beweringen zijn volgens de critici dus niet te staven.

Perlman staat in de techwereld bekend als uitvinder van WebTV, dat hij einde jaren negentig voor bijna een half miljard dollar aan Microsoft verkocht. Perlman werkte ook voor Apple, waar hij meewerkte aan de ontwikkeling van Quicktime. Zijn laatste grote wapenfeit was OnLive, een online game-dienst. Die kreeg in 2012 na een faillissement een doorstart. Perlman was toen al verdwenen.

Update 20u20:

Foto van demonstratie van Perlman op Columbia University en nieuwe YouTube-video van Artemis.