Laptops met touch-schermen slaan nog minder aan dan onderzoeksbureau IDC eerder had voorspeld. De verkoop van dat type computer voorzien van een touch-scherm haalt niet de 17 tot 18 procent van de totale laptopverkoop die de marktvorser eerder had verwacht. De cijfers worden nu verlaagd en misschien zelfs bijna gehalveerd: IDC pleegt een bijstelling naar 10 tot 15 procent.

Goedkoper touch blijft te duur

Die verkleining van de verwachte verkoop van Windows-laptops met touch wordt door IDC-analist Bob O'Donnell verklapt aan Webwerelds Amerikaanse zustersite Computerworld.com. "Touch was vorig jaar te duur", aldus O'Donnell en dat prijsargument geldt nu nog steeds. De prijzen voor touch-pc's zijn weliswaar gedaald, maar niet ver genoeg gezakt. De IDC-analist spreekt van een prijsbereik van 699 tot 799 dollar, wat nog altijd flink meer is dan wat non-touch notebooks kosten.

De meerprijs voor schermen met touch-bediening is niet de enige factor die de verkoop hindert. Naast de prijsbewustheid van pc-kopers, die gewend zijn geraakt aan scherp geprijsde computers, speelt er nog de waarde van touch zelf. "Touch is niet zo aantrekkelijk voor de meeste gebruikers", zegt de IDC-analist. Hij stelt dat er niet zoveel killer-apps zijn die touch vereisen; touch-programma's waarvan gebruikers het gevoel hebben dat ze die móeten hebben.

Gebrek aan aanbod, of ook vraag

De tegenvallende verkoop van pc's, waaronder ook specifiek laptops, is tot op heden geweten aan diverse factoren. De vorige CEO van Intel noemde bij zijn vertrek in april dit jaar het tekort aan beschikbare touch-hardware. Daarnaast noemde ook hij de hogere prijs voor touch-pc's en Windows-tablets. Maar de nieuwste generatie Intel-processors (codenaam Haswell) moet volgens de fabrikant uitkomst bieden, voor het einde van dit jaar. De nu uitkomende Haswell-pc's beleven echter geen goede start.

Vorig jaar uitte Intel nog de verwachting dat het voor touch ontwikkelde Windows 8 de verkoop van touch-hardware zou aanjagen. Een nu worstelende pc-fabrikant als Acer beaamde toen nog die voorspelling, maar zoekt het nu meer in alternatieve platformen als Android en Chrome OS. Daarmee wordt het traditionele prijsgevecht van de pc-markt doorgezet.

Hoop gericht op Windows 8.1

De slechte verkoop van touch-laptops is begin dit jaar al geconstateerd voor de West-Europese markt. Marktvorser Context heeft toen gesteld dat kopers wel voor tablets gaan maar niet voor Windows-notebooks met touch-schermen. Gebrek aan touch-hardware én hoge prijzen daarvoor zijn toen al genoemd als oorzaken.

Het tekort aan aanbod blijkt minder mee te spelen. "Negentig procent van de pc's [deskopts én laptops - red.] die dit jaar worden verkocht zal geen touch hebben", voorspelt IDC-analist O'Donell nu. Microsoft lijkt in reactie toch zijn focus op touch wat los te laten. Het aankomende Windows 8.1 heeft meer voorzieningen ingebouwd voor gebruik op systemen zonder touch-bediening. De gedeeltelijke terugkeer van Windows' bekende Start-knop en een alternatief voor het Start-scherm zijn daar tekenen van.