Er worden dit jaar opnieuw veel minder Ultrabooks verkocht dan vooraf verwacht. Marktonderzoeker IHS iSupply heeft berekend dat er dit jaar wereldwijd 10,3 miljoen Ultrabooks worden verscheept, in tegenstelling tot de 22 miljoen stuks die waren ingeschat. Ook in 2013 zijn de verwachtingen al naar beneden bijgesteld van 61 miljoen naar 44 miljoen Ultrabooks.

Schrikbarende prijzen

Deze zomer werd al duidelijk dat consumenten de Ultrabook links laten liggen. Volgens Acer, dat zijn verwachtingen ook al naar beneden schroefde, schrikken consumenten van de huidige prijsklasse, die gemiddeld tussen de 900 tot 1100 euro ligt. Ook het relatief kleine scherm zou hen niet warm maken voor een Ultrabook.

De zakelijke markt twijfelt daarbij openlijk aan de prestaties. Een aantal cio's vinden Ultrabooks niet krachtig genoeg om de hoge prijs te rechtvaardigen. Dat terwijl Intel zojuist hogere eisen had opgelegd aan laptopmakers, waarbij meer en iets duurdere chips vereist zijn. Daarbij moeten Ultrabooks tegenwoordig aansluitingen hebben voor usb 3.0 of Thunderbolt om het merknaam te mogen dragen.

Windows 8 redder in nood?

Toch gloort er iets van hoop aan de horizon. Onderzoeksbureau IDC voorziet een golf aan vernieuwde Ultrabook-ontwerpen met de komst van Windows 8, dat eind deze maand uitkomt voor consumenten. Nieuwe ontwerpen zouden de afzet van Ultrabooks kunnen stimuleren en de Ultrabooks meer bekendheid en dus succes brengen.

Het probleem blijft de prijs. Analist en voormalig AMD-topman Patrick Moorhead liet eerder al weten dat er sowieso iets moet worden gedaan aan het prijsprobleem. Ook IHS iSupply onderstreept dit probleem opnieuw. Het bureau meent dat de huidige prijs van Ultrabooks met bijna een derde zou moeten dalen om alsnog succesvol te worden.