Microsoft gaat Windows 10 in de herfst van komend jaar op de markt brengen, maar dat zal de hardwaremakers niet helpen. Grootste reden: het plan van Microsoft om Windows 10 als upgrade vanaf Windows 8.x en 7 gratis aan te bieden. Dat zal de consument ervan weerhouden een geheel nieuwe PC te kopen als vervanging voor het wat oudere modelletje.

Natuurlijk moeten we hierbij vermelden dat we als betrouwbare bron DigiTimes gebruiken, dat zich weer beroept op niet nader aangeduide bronnen binnen de toeleveranciers van de hardwaremarkt. Maar enige logica zit er natuurlijk wel in. De hardware van de laatste jaren is op zich niet snel verouderd en een online update van Windows kan het apparaat makkelijk aan.

Geen nieuwe modellen bij Windows 10

Normaal gesproken, zegt DigiTimes, maakt de hardware-industrie zich op voor het presenteren van nieuwe modellen bij de introductie van een nieuwe Windows. Dat lijkt in dit geval een minder logische combinatie. Nu ook Microsofts software in de cloud onafhankelijk van hardware werkt, en zelfs gewoon op Android en iOS, wordt de notebook ook in die zin minder belangrijk.

Het artikel bij DigiTimes geeft wel weer aan dat de hardwaremakers eens bij zichzelf te rade moeten gaan: waar blijft de innovatie die hardware weer meer aantrekkelijk maakt en de consument meer keuzes geeft dan de prijs alleen?