Citi Research, de onderzoekstak van het concern waartoe ook Citibank behoort, voorspelt zware tijden voor de pc. Eerder ging de marktanalist nog uit van 4 procent daling voor de pc-verkoop dit jaar, maar dat is nu bijgesteld naar min 10 procent. Deze herziening is gebaseerd op het aanhouden van vraag die 'onder de maat' is voor wat gebruikelijk is in deze tijd van het jaar, stelt Citi Research.

'Geen herfstherstel'

Voor de tweede helft van dit jaar wordt dan ook geen groei verwacht, ten opzichte van vorig jaar. Tot op heden zijn optimistische analisten en investeerders er nog van uitgegaan dat de pc-markt na de zomer aantrekt. Microsoft komt dan naar verwachting met Windows 8.1 en computermakers brengen kleinere, goedkopere Windows-tablets uit.

Dat mag volgens Citi Research echter niet baten. De tijd van groei in de traditionele pc-markt lijkt ten einde te komen, stelt de Amerikaanse technieuwssite Cnet. De veranderingen die Windows 8.1 (codenaam Blue) gaat brengen, kunnen het tij volgens Citi niet keren. Ook de voordelen van Intels nieuwste, energiezuinige Haswell-processors helpen niet, aldus de analisten.

Haswell maakt geen indruk

De pc-processorproducent heeft vorige week op de Taiwanese elektronicabeurs Computex zijn Haswell-chips gepresenteerd. Ondanks het flink verlaagde energieverbruik, plus de opgevoerde grafische prestaties, maakt deze geheel herziene Intel-generatie geen indruk op Citi Research. "We zien geen enkele betekenisvolle katalysator voor de korte termijn", schrijven de analisten op basis van productpresentaties en gesprekken met leveranciers op Computex.

De pc-fabrikanten richten zich met Haswell teveel op convertible en high-end Ultrabooks, oordeelt Citi Research. Daarmee spreken zij slechts de kleinere markt voor premium-notebooks aan. "Wij geloven ook dat investeerders teleurgesteld zullen zijn als ze er achter komen dat goedkope laptops (onder de 600 dollar) met touch-mogelijkheden niet voor consumenten beschikbaar zijn tot in het vierde kwartaal van 2013."

2014-2015

Eerder heeft opstappend Intel-CEO Paul Otellini al gezegd dat dergelijke betaalbare modellen eind dit jaar op de markt komen. Dat positieve geluid uitte hij bij de beschuldiging dat Windows 8 de voornaamste oorzaak is voor het instorten van de pc-verkoop. Er is volgens hem een leercurve, die er niet was bij de overgang van XP naar 7.

Terwijl Intel gelooft in een aankomend herstel, ziet Citi Research dat heel anders. Voor de komende twee jaar hadden de analisten voorheen een pc-verkoopgroei van 2 procent (voor jaar-op-jaar) verwacht, maar nu voorspellen zij dat de kannibalisatie door tablets zorgt voor verdere erosie.

Van positief naar negatief

Deze sombere prognoses staan in schril contrast met de voorspellingen die Citi Research ruim een half jaar geleden uitte. Eind oktober vorig jaar stelde het onderzoeksbureau nog dat Windows 8 een gunstige invloed kan hebben op Microsofts vooruitzichten voor de middellange en lange termijn. Het tekort aan apps voor de nieuwe touch-interface (Modern UI) van Windows 8 was een hobbel voor de korte termijn, verwachtte Citi Research.

Op basis van gesprekken met softwaredevelopers en Microsoft-partners maakte de marktanalist gewag van een "mogelijk enorme toestroming van projceten voor Windows8", wist het financiële nieuwsblog ValueWalk op te tekenen uit de mond van Citi-analisten. Veel app-makers zouden al warmlopen voor het geheel nieuwe besturingssysteem, hoewel dit voornamelijk consumenten-apps betreft.