Het onderzoeksbureau kraakt Windows 8 niet alleen af in een eigen review, maar haalt daarin ook de respons aan van een groot veldonderzoek onder bedrijven. Op de vraag “of onze geïnterviewden al keken naar Windows 8 moesten de meesten lachen", blogt onderzoeksdirecteur Gunnar Berger van Gartner.

De lessen van ME en Vista

“Het feit is dat de meeste grote bedrijven nog proberen naar Windows 7 te komen en maar een paar ondernemingen zijn klaar voor Windows 8", oordeelt de analist. “Ik geloof dat na de lessen van Windows ME en Windows Vista veel bedrijven zullen wachten met Windows 8 om te zien hoe het uitpakt." Diverse analisten en ook bedrijven voorzien geen snelle migratie naar Windows 8, als dat er al van komt.

Berger stelt dat Microsoft dit ook weet en dat besef ten volle benut. Als bedrijven geen pressie op de Windows-maker uitoefenen voor deze versie van het pc-besturingssysteem geeft dat de vrijheid om meer op de consument te mikken. Daarmee kan Microsoft een serieuze poging ondernemen om die markt terug te winnen, concludeert de Gartner-analist. Hij haalt een uitspraak aan van een Microsoft-werknemer dat het bedrijf nooit tegen de consument ingaat, maar juist is opgericht met het oog op die eindgebruiker.

In één woord: slecht

Ondertussen uit de softwareproducent wel de marketingboodschap voor Windows 8 dat het een enterprise-oplossing is. Berger bestrijdt dat als het gaat om de bedrijfsdesktop. In het derde deel van zijn Windows 8-review vat hij de gebruikservaring van het voor touch ontwikkelde besturingssysteem samen voor non-touch computers. “In één woord: slecht."

Hij denkt dat er veel goed is aan Windows 8, maar dat heel anders ligt wanneer iemand de software probeert te gebruiken op een non-touch apparaat. “Extreem belangrijke menu's in Windows 8 zijn niet zichtbaar in beeld, en makkelijk naar voren gebracht als je een touch-apparaat gebruikt en dan een veegbeweging maakt me je duim." Maar die makkelijke methode is “afwezig als je een muis gebruikt".

Microsoft biedt wel een muisalternatief voor de 'duimveeg'; laat de muispointer even rusten in de rechterbovenhoek van het scherm. Dan komt de niet-zichtbare menu-optie in beeld. De Gartner-analist heeft deze truc geleerd op Microsofts TechEd-conferentie, biecht hij op. Berger kan zich niet herinneren wanneer hij voor het laatst iemand heeft moeten vragen hoe iets te doen in een client-besturingssysteem.

Productiviteitsdaling?

Vanuit het zakelijke desktopperspectief is de Gartner-analist dus negatief over Windows 8. Wat betreft Microsofts omgooien van Windows om voet aan de grond te krijgen op de tabletmarkt, is hij positief. Ook de gebruikservaring vanuit het perspectief van de touch-gebruiker is goed, stelt hij in deel twee van zijn review. Hij heeft Windows 8 getest op een Samsung Series 7 Slate die Microsoft hem heeft geleend.

Het probleem in een zakelijke omgeving is dat voor touch-gebruik zowel het besturingssysteem als de apps ontworpen moeten zijn voor touch-bediening. Met Windows 8 is het eerste wel het geval, maar de apps moeten nog volgen. Berger plaatst kritische kanttekeningen bij het gebruik van tablets door bedrijven, omdat die apparaten productiveit verminderen.

Compromis met de consument

Windows 8, draaiend op een touch-tablet of -laptop, kan een uitzondering zijn. Aan zo'n apparaat valt namelijk - al dan niet met een dock - de veel snellere werkoplossing van muis en toetsenbord te koppelen. Hij ziet Windows 8 als “een fantastisch compromis met de consument" waarbij met één apparaat touch-gemak én de hoogste productiviteit mogelijk is. “Ik denk dat bedrijven daar wel wat voor kunnen voelen." Dit vereist dan wel de aanschaf van nieuwe touch-hardware voor werknemers.