De PC-verkopen zijn in de eerste drie maanden van dit jaar met maar liefst 13,9 procent gedaald en dat is grotendeels de schuld van Microsoft. “Helaas heeft Windows 8 gefaald in het stimuleren van de pc-markt. Sterker nog, het heeft de markt afgeremd", zegt analistenbureau IDC in zijn traditionele kwartaalterugblik. De drastische veranderingen in het uiterlijk en het verdwijnen van de Start-knop is te veel voor de gemiddelde gebruiker. Daarnaast zijn de pc's erdoor duurder geworden vanwege de aanraakschermen.

Verdwijnen netbook doet PC-makers pijn

Verder, zo zegt IDC, is het wegvallen van de netbook een van de oorzaken van het inzakken van de markt. IDC neemt de verkopen aan tablets niet mee in de cijfers maar komt later met apart berekende cijfers over die markt. Volgens IDC zal Windows 8 ook in de komende maanden de pc-industrie niet helpen. “Microsoft moet enkele zware beslissingen nemen als het nog nieuw leven wil inblazen in de pc-markt", zegt analist Bob O'Donnell van IDC.

Maar Gartner is het niet met IDC eens. Dat analistenbureau bevestigt de zwakke pc-verkopen, maar denkt dat Windows 8 nog dit jaar wel de reddingsboei zal zijn. “Aanraakschermen en Windows 8 zullen de pc-makers belangrijke kansen geven in de tweede helft van dit jaar", zegt Gartner-analiste Isabelle Durand.

Volgens Gartner is het vooral in Europa grote misère op de pc-markt. De daling in het aantal nieuwe pc's op de Europese markt is “de grootste daling die we ooit hebben gezien", zegt Gartner. Dat is dan niet de schuld van Windows 8, maar komt door de verschuiving van pc's naar tablets en smartphones.

Wordt Haswell de redding voor de Ultrabooks?

De Ultrabooks doen het nog steeds niet goed, maar de voorziene prijsdalingen door de introductie van Intels Haswell-chips zal daarin in de tweede helft van dit jaar verbetering moeten brengen. “Ultramobiles met aanraakschermen geven PC-leveranciers de mogelijkheid marktaandeel van de tablets af te nemen", zegt Durand. Nu zijn de prijzen nog te hoog.

HP en Acer blijven volgens Gartner de grootste leveranciers in Europa, ondanks dat beide bedrijven ook de grootste daling in marktaandeel zagen. Lenovo zit Acer op de hielen en is Dell gepasseerd. Asus blijft de nummer 5.

Volgens Gartner klimt de zakelijke markt wereldwijd wel weer uit het dal nu bedrijven hun oudere pc's versneld vervangen. Maar IDC voegt eraan toe dat dat niet geldt voor Europa, waar de economische crisis bedrijven juist tegenhoudt in de vervangingscyclus.