Windows 8 blijkt niet de redder in nood voor de pc-industrie, zegt onderzoeksbureau IDC, en ook de goedkopere ultrabooks, die mondjesmaat op de markt verschijnen, kunnen het tij niet keren. Het einde van het vorige jaar was een dieptepunt in de markt. Nadat Windows 8 dit najaar uitkwam, bleken er te weinig producten te zijn die gebruik konden maken van de aanraakmogelijkheden van het nieuwe besturingssysteem. Daarnaast hebben de tablets een mokerslag uitgedeeld.

Die slag dreunt nu nog na, zegt IDC, dat voor 2013 wereldwijd een verdere daling in de verkopen van pc's verwacht, een kleine opleving ziet in de komende twee jaar, maar daarna is het voor altijd over met de groei in de pc-markt. In 2012 was het voor het eerst dat na de al tijden krimpende markt in de Westerse wereld nu ook de opkomende markten het laten afweten.

Inspanningen van PC-industrie teleurstellend

IDC vindt de resultaten van de inspanningen van de pc-industrie 'teleurstellend' doordat het maar geen gebruik kan maken van de komst van Windows 8 en het creëren van te weinig vraag naar de ultrabooks. Daarnaast zijn de weinige producten met touchscreen relatief duur vergeleken met dezelfde producten zonder aanraakscherm.

“De pc-markt zoekt nog steeds naar nieuwe modellen om weer aantrekkelijk te worden voor de consument om zo terug te keren naar groei", zegt analiste Loren Loverde van IDC, “maar de vraag blijft beperkt doordat consumenten andere apparaten de voorkeur geven vanwege de draagbaarheid en gebruikersgemak."

IDC vindt de tablets maar niks

Maar IDC heeft nog steeds weinig op met tablets. “We zien tablets nog steeds niet als functionele concurrenten van pc's vanwege de beperkte opslag, het bestandssysteem en de mindere focus op traditionele productiviteit." Maar, zegt Loverde er tandenknarsend bij, “ze halen de consumenteneuro niettemin binnen door hun draagbaarheid en aantrekkelijkheid."

De pc-industrie kan wellicht nog wat opleven aan het einde van het jaar, als er een herstructurering in de markt heeft plaatsgevonden en mogelijk een grotere acceptatie is van Windows 8. Daarnaast moet toch eindelijk de zakelijke gebruiker van zijn Windows XP af. Die wordt namelijk niet meer ondersteund door Microsoft.