Microsoft belicht op zijn TechEd-conferentie deze week in New Orleans de zakelijke mogelijkheden en voordelen van Windows 8.1. Die aankomende grote update (codenaam Windows Blue) voor Windows 8 brengt diverse verbeteringen waaronder opties voor strakker beheer.

Metro overslaan

Een opvallende verandering is de mogelijkheid om een pc of tablet met x86-processor direct naar de desktopomgeving te booten. Die optie om de voor touch ontwikkelde tegenltjesinterface over te slaan, is langverwacht door tegenstanders van die zogeheten Modern UI (voorheen Metro).

Windows 8.1 brengt ook een vernieuwde Modern UI én de configuratie-optie om die tegeltjes-interface geheel te passeren bij het booten:

Alpha- en bèta-releases van het oorspronkelijke Windows 8 hadden deze functie al ingebouwd, weet techblog Ars Technica te melden. De bootoptie was echter niet officieel beschikbaar in de uiteindelijke release van dat besturingssysteem. Windows 8.1 gooit dat dus om. De eerste proefversie van dat besturingssysteem komt op 26 juni uit.

Eerst gehint, nu beloofd

Microsoft hintte hier al naar in een blogpost van vorige week. Vice-president Antoine Leblond schreef daarin dat de aankomende grote update voor de huidige Windows-versie kan booten naar een "alternate screen". Hij vermeed daarbij het noemen van de desktop. "Als je bijvoorbeeld liever de Apps-view wilt zien in plaats van alle tegels, dan kun je ervoor kiezen om het Start-scherm direct naar de Apps-view te laten gaan."

Verder geven de nieuwe bootopties in Windows 8.1 beheerders de macht om een pc of pc-tablet om te vormen tot een zogeheten kiosk. Het apparaat boot dan naar een vooraf bepaalde app, van de touch-GUI (graphical user interface). Minder beperkt maar toch strak qua beheer is de mogelijkheid om de indeling en invulling van het Metro-startscherm vast te leggen.

Beheercompromis

Daarnaast komt Microsoft met een tussenvorm voor domeinbeheer zodat de trend van Bring Your Own Device (BYOD) niet leidt tot volledige 'losbandigheid' wat apparaten en beheer daarvan betreft. Windows 8.1 krijgt Workplace Join ingebouwd, wat een brug slaat tussen 'domeinloze' consumentenapparaten en dichtgetimmerde bedrijfssystemen die verbonden zijn met het Active Directory-domein van de onderneming.

In het verlengde van deze vorm van losvast beheer is de nieuwe functie Work Folders. Daarmee kunnen BYOD-apparaten met Windows 8.1 mappen met bedrijfsdata synchroniseren zonder dat ze verbonden hoeven te zijn met het bedrijfsdomein. Beheerders kunnen die data ook op afstand wissen, zonder dat andere eventueel persoonlijke data wordt geraakt.