De grote update voor Windows 8 waar Microsoft nu aan werkt, zou een van de grote kritiekpunten op dat besturingssysteem wegnemen. Volgens uitgelekte berichten krijgt het zogeheten Windows Blue (wat dan versie 8.1 zou zijn) een uitschakeloptie voor het Metro-startscherm met de touch-tegeltjes. Dit melden anonieme bronnen aan techblog The Verge en aan de doorgaans welingelichte Microsoft-watcher Mary Jo Foley.

Opzij, maar niet weg

Microsoft schakelt daarmee de Metro-GUI niet uit en zet het ook niet geheel aan de kant. De voor touch ontwikkelde grafische interface blijft de default interface voor gebruikers, tenzij die de nieuwe uitschakeloptie benutten. Als die eenmaal is geactiveerd dan boot een computer voortaan direct naar de aloude desktopinterface. Dit geldt dan ook voor opnieuw inloggen op een Windows 8.1-systeem.

Tegelijkertijd laat Microsoft dan wel de touch-functionalitieit van de schermhoeken intact, meldt The Verge. Gebruikers kunnen daarmee de zogeheten Charm-gebaren en ook het Metro-startscherm oproepen. Volgens deze Amerikaanse tech-nieuwssite is het "hoogst onwaarschijnlijk" dat Microsoft het aloude Start-menu terugbrengt. De bronnen van The Verge stellen dat de desktopkeuze slechts is bedoeld om pc-gebruikers tegemoet te komen die de Metro-omgeving willen mijden.

Toch Start-menu?

Ondertussen meldt Microsoft-watcher Foley dat het bedrijf wel degelijk een herstel overweegt van de Start-knop. Gebruik van die toets zou dan niet langer het Metro-startscherm tevoorschijn brengen, maar het bekende uitklapmenu met daarin de diverse geïnstalleerde applicaties. Windows heeft dit GUI-element al sinds versie 95, die is uitgekomen in 1995.

Terwijl de Metro-uitschakeloptie door diverse bronnen wordt gemeld, heeft Foley slechts één bron die gewag maakt van het Start-menu. Die anonieme tipgever stelt dat de desktopboot in de huidige planning zit en dat de terugkeer van de Start-knop nog in overweging is. Ook dat zou dan een door de gebruiker in te stellen optie zijn.

Nazomer

Beide concessies in de Windows-GUI zijn nog niet definitief. Alles kan nog veranderen totdat de software uitkomt, meldt de bron van Foley. Windows Blue komt naar verwachting in de nazomer uit en brengt dan diverse verbeteringen. Officieel is er nog niets bekendgemaakt over deze update van Windows 8.

Blue zou de eerste van een reeks snel na elkaar verschijnende updates zijn. De Windows-maker volgt daarmee het voorbeeld van Apple dat zijn computerbesturingssysteem Mac OS X meerdere malen heeft bijgewerkt met kleinere releases. Microsoft heeft in die tijd alleen de grote releases Vista, 7 en nu 8 uitgebracht.