De verkoop van de pc’s daalde op zich met 5 procent naar 9,1 miljard dollar in het tweede kwartaal, maar vergeleken met de concurrentie pakte Dell wel meer marktaandeel op die moeizame computermarkt.

Dat komt dan vooral door de verkoopprijzen drastisch omlaag te brengen, wat in harde dollars omzet kost, maar tevens enorm vreet aan de winstgevendheid. Die ging met 71 procent onderuit. Van de verkoop van hardware aan eindgebruikers blijft van de 9,1 miljard dollar aan omzet slechts 205 miljoen dollar over.

De computerverkoop is een van de drie grote omzetpijlers van Dell, een van de andere is de verkoop van zakelijke oplossingen, zoals datacenterpakketten met servers, opslag en aanverwante software. Daarin ging de omzet omhoog met 8 procent naar 3,3 miljard dollar. De dienstenpoot kreeg ook meer binnen dan een jaar geleden met een omzet van 2,1 miljard dollar.

Cijfers eerder bekend vanwege 'grote interesse'

Dell maakte de kwartaalcijfers een paar dagen eerder bekend dan op de agenda stond vanwege de “grote interesse” in het bedrijf. Dell heeft in het afgelopen kwartaal 125 miljoen dollar uitgegeven aan kosten van het privatiseringsproces, waarin oprichter Michael Dell en superinvesteerder Carl Icahn elkaar bevechten om de zeggenschap over het bedrijf. Van dat bedrijf werden ook regelingen voor overtollig personeel betaald.

Michael Dell kondigde in februari aan alle andere aandeelhouders te willen uitkopen om zo het bedrijf uit de hitte van de aandelenbeurs te halen. Dat proces is nog steeds niet afgerond, mede doordat megainvesteerder Carl Icahn zich ermee bemoeit. Die heeft een substantieel aandelenpakket in Dell opgebouwd en bevecht Michael Dell nu om de zeggenschap over het bedrijf. Michael Dell heeft begin deze maand de aandeelhouder een nieuw aanbod gedaan. Icahn is inmiddels een rechtszaak begonnen, die begint vandaag.