Het desktopvirtualisatieproduct komt in vijf varianten op de markt, waaronder een gratis Express Edition voor maximaal tien gebruikers. Daarnaast zijn er nog Standard, Advanced, Enterprise en Platinum edities met prijzen oplopend van 75 tot 395 dollar per gelijktijdige gebruiker. De Europese prijzen zijn nog niet officieel vastgesteld.

Citrix hoopt met XenDesktop VMware's Virtual Desktop Infrastructure-initiatief de wind uit de zeilen te nemen. XenDesktop is gebaseerd op de Xen-hypervisor en levert over het netwerk een complete Windows-desktop af bij de netwerkgebruiker. De virtuele desktop zelf draait op centrale servers in het datacenter.

XenApp

De XenDesktop-benadering heeft veel weg van XenApp, de opvolger van het aloude MetaFrame dat enkele jaren geleden is omgetoverd in Presentation Server. XenApp grijpt terug naar het aloude concept van server-based computing waarbij applicaties worden uitgeserveerd vanaf een centrale server. XenDesktop breidt dit concept echter verder uit door een complete Windows-omgeving te bieden die centraal kan worden beheerd.

Opvallend is dat Citrix bij XenDesktop Enterprise en Platinum een gratis licentie biedt voor XenApp. Normaal gesproken kost een licentie voor bijvoorbeeld XenApp Enterprise 450 dollar per gelijktijdige gebruiker wat aanzienlijk meer is dan de 295 dollar voor XenDesktop Enterprise. Het idee achter deze bundeling is dat XenApp kan worden ingezet om via het ICA-protocol applicaties af te leveren bij XenDesktop-gebruikers.

Desktop Receiver

Naast XenDesktop kondigde Citrix gisteren de Desktop Receiver aan voor het veilig en snel ophalen van de virtuele desktop. Deze optionele clientsoftware moet gebruikers het gevoel geven dat applicaties lokaal zijn geïnstalleerd zelfs als de virtuele desktop ergens ver weg in een datacenter draait. De Desktop Receiver kan door gebruikers worden gedownload maar zal ook opduiken in 'desktop appliances' van onder andere IGEL, HP en Wyse.

Bron: Techworld