De Raspberry Pi dendert onverminderd door en kent intussen vele gezichten. Externe ontwikkelaars of creatieve hobbyisten toveren de open source mini-pc om tot Kindle-scherm, astronauten-assistent of als Linux-tablet en smartphone. Alles lijkt mogelijk. Dus kon je wachten op dit laatste initiatief: een hardware kit om de goedkope (hier zo'n 30 euro) mini-pc zelf om te bouwen naar een laptop.

Daarvoor hoef je niet eens veel ervaring te hebben met het in elkaar zetten van pc's. Zelfs de beginner kan uit de voeten met de kit die een 13.3 inch scherm, batterij, trackpad, mousepad, laptopbehuizing en dus Raspberry Pi 2, die dienst doet als moederbord, bevat.

Linux draaien

Gebruikers kunnen bovendien een volledige versie van Linux draaien en vervolgens surfen over het web, applicaties installeren of wat je maar wilt. Acht uur aan batterijduur, belooft bedenker Jesse Lozano, die zijn project treffend heeft omgedoopt tot Pi-Top. De kit kost kaal 265 dollar of 300 dollar inclusief Raspberry Pi 2 en wordt vanaf mei verscheept.

De Raspberry Pi 2 is in tegenstelling tot zijn voorganger wat beter geschikt als hart van een laptop. De pc heeft een 900MHz quadcore ARM Cortex A7 CPU, zoals ook veel goedkope smarthpones en verder een Broadcom VideoCore IV graphics processor, voor het renderen van 1080p video, vier USB-poorten, een HDMI-uitgang, Ethernet slot, microSD slot voor extra opslag en een rijtje zelf instelbare GPIO-pins.

Lees ook:

Raspberry Pi 2 maakt spectaculaire start 8 coole projecten voor de Raspberry Pi Nog eens 8 coole Raspberry Pi-projecten