Netflix heeft een select aantal Android-gebruikers de mogelijkheid gegeven video’s twee keer zo snel af te spelen tot groot ongenoegen van mensen uit de filmindustrie. Verschillende acteurs en kopstukken van verschillende filmstudio’s hebben zich negatief uitgelaten over het experiment.

Onder andere Brad Bird, regisseur van Disneyfilm, The Incredibles en Peyton Reed (Ant Man) hebben Netflix gevraagd het experiment te staken. “Waarom zou je de visies van filmmakers steunen en financieren om deze vervolgens aan de andere kant kapot te maken?” tweet Bird.

Verschillende mensen uit de industrie laten weten dat gebruikers hun werk moeten bekijken op de manier zoals het bedoeld is en dat aanpassingen in de timing voor een hele andere (slechtere?) kijkervaring kunnen zorgen.

Ophef om niets

Netflix begrijpt niet waar de ophef vandaan komt. Een woordvoerder liet aan The Verge weten altijd bezig te zijn met experimenten om de kijkervaring van abonnees te verbeteren. Netflix begrijpt de zorgen vanuit de industrie wat de kijkervaring betreft, maar de features waarmee op dit moment geëxperimenteerd wordt zijn niet anders dan wat dvd spelers al jaren kunnen. “Het is een feature waar gebruikers al jaren om vragen, bovendien moet de functie handmatig worden ingeschakeld, het is geen automatische optie.”

Netflix is van plan in de toekomst nog meer functies te testen die de kijkervaring kunnen wijzigen. Het bedrijf laat in een blogpost weten gebruikers de mogelijkheid te willen geven de helderheid en het contrast aan te passen en video trager af te kunnen spelen.

Netflix heeft overigens nog geen plannen deze features breed uit te rollen, het blijft voorlopig een experiment voor een select aantal mobiele-Android-gebruikers en is niet beschikbaar op apparaten met grote schermen waaronder televisies.


“We hebben geen plannen om deze tests op korte termijn uit te rollen en we laten de introductie van deze functies afhangen van de feedback die wij erop krijgen,” aldus Keela Robison, Vice president van Netflix.

Wat vind jij van Netflix' experiment om video sneller af te kunnen spelen?
Goed idee, altijd handig
Slecht idee, video moet bekeken worden zoals de makers het bedoeld hebben