Sony zal enkele moderne smart tv’s niet voorzien van een upgrade naar Android 9. Dit komt omdat de toestellen zijn uitgerust met een MediaTek MT5891. Deze processor is al sinds 2016 op de markt en het lukt niet om het besturingssysteem snel en stabiel genoeg te laten draaien op de SoC.

Gebruikers zijn, op z’n zachtst gezegd, niet blij en uiten hun onvrede op Reddit. Er wordt onder andere geklaagd dat Android 9 juist beter zou moeten werken op de oude SoC omdat deze versie van het besturingssysteem speciale optimalisaties heeft voor oudere chipsets. Anderen claimen dat MediaTek de boosdoener is. Deze fabrikant staat bekend om z’n slechte ondersteuning en (nauwelijks aanwezige) driverondersteuning. Het helpt daarbij niet dat de fabrikant gekozen heeft voor een chip die al zo lang op de markt is. Zelfs smart tv’s die dit jaar zijn uitgekomen bevatten deze chip, een keuze die door sommige gebruikers wordt afgedaan als mismanagement.

Het gaat onder andere om de X900-, AF9- , AG8- en AG9-series.

De apparaten zullen nog wel beveiligingsupdates krijgen. Dit is in elk geval de zoveelste, steeds terugkerende, reden om geen smart tv aan te schaffen en te kiezen voor een losse mediacenter.