De Consumentenbond heeft drie maanden lang prijzen gepeild bij 100 webshops om te kijken of alle aanbiedingen wel echt aanbiedingen waren. Bij maar liefst 39 shops bleek dat niet het geval te zijn en werden er minstens 5 nep-aanbiedingen (per shop) gevonden.

“Zo juicht Wehkamp dat de elektrische tandenborstel in de aanbieding is van €279,99 voor €149. In werkelijkheid kostte de tandenborstel al maanden €149 en zelfs een keer €139.

Ook de korting die JBL (jbl.nl) voorspiegelt op zijn bluetooth-speaker JBL Xtreme 2 (van €299 voor €223) is niet wat het lijkt. In de 3 maanden voor de aanbieding, was de speaker nooit duurder dan €244. Hij kostte 5 weken lang zelfs €229; een korting van 3% in plaats van 25%,” aldus de consumentenbond.

De organisatie klaagt dat er bovendien zeven webshops zijn die bij eerdere onderzoeken de mist in gingen waaronder Otto, BCC en vooral Wehkamp. “Het warenhuis goochelde niet alleen dit jaar met de prijzen, maar ook in 20132014 en 2018. Net als in eerdere jaren, betuigt het warenhuis spijt en belooft stappen te ondernemen,” schrijft Joyce Donat, woordvoerder van de Consumentenbond. “Volgens de wet moet een product voorafgaand aan de aanbieding daadwerkelijk voor die ‘van-prijs’ of doorgestreepte prijs zijn verkocht. De ACM houdt daarbij een periode van 3 maanden aan.

De meeste winkels verdedigen zich door te stellen dat de doorgestreepte prijs een adviesprijs is. Ten onrechte, want als het om een adviesprijs gaat, moet dat er duidelijk bij staan.”

De Consumentenbond heeft daarom de uitkomsten van hun onderzoek gedeeld met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en hoopt dat de winkels die deze malafide praktijken toepassen een boete opgelegd krijgen.

Inmiddels zijn veel gebruikers al op de hoogte van deze praktijken en letten goed op. Daarnaast zijn er steeds meer sites die van tevoren al uitzoeken of een goede deal echt een goede deal is. Ook wij doen dat sinds een aantal jaar en wij zullen de komende dagen ook de beste (echte) aanbiedingen met je delen dus blijf onze website goed in de gaten houden.

Lees ook: 9 fantastische vervroegde Black Friday-aanbiedingen