1. Hoe zit het met de ruisonderdrukking?

De nieuwe feature van de AirPods pro is active noise cancelling (ANC), een technologie die omgevingsgeluiden met een ingebouwde microfoon meet. De oortjes berekenen vervolgens een negatieve golf van dit geluid om mee te nemen in het geluidsignaal. Storende achtergrondgeluiden, zoals het geraas van een vliegtuigmotor, worden daarmee onderdrukt. Een tweede microfoontje meet het geluid bij het oor en overgebleven ruis wordt dan ook nog actief onderdrukt. Deze aanpassingen van het audioprofiel worden zo'n 200 keer per seconde gemaakt.

2. Hoe anders is het design?

De AirPods Pro lijken op de AirPods, maar het design is op een paar punten aangepast. Zo hebben ze nu zachte rubberen dopjes en is het een in-ear systeem geworden. Ook zijn de steeltjes korter geworden. De AirPods pro zijn ongeveer drie centimeter, terwijl de reguliere AirPods zo'n vier centimeter zijn. Ze zijn alleen verkrijgbaar in wit.

3. Klinken ze beter dan AirPods?

Dat zou wel moeten ja. Door de rubberen dopjes sluit je het oor af, wat heel belangrijk is voor het produceren van geluid en voor de ANC. Dit op zichzelf zou het geluid van de AirPods Pro al moeten verbeteren, maar de apparaten hebben nog meer verbeteringen, zo meldt Apple.

Zo is er Adapative EQ, dat de lage en middenfrequenties van muziek automatisch afstelt op de vorm van het oor. Er is tevens een high dynamic range-versterker die helderder geluid produceert en ook energiezuiniger werkt, zodat de accu langer meegaat. Er is ook een nieuwe geluidsdriver. Dit zou het product sterk moeten verbeteren ten opzichte van reguliere AirPods, maar we moeten in de praktijk nog zien hoe ze presteren ten opzichte van andere in-ear koptelefoons uit dezelfde prijsklasse,

4. Wat is Transparantiemodus?

Net als met de Beats Solo Pro (en de meeste active noise cancelling-koptelefoons vandaag de dag) biedt Apple de 'transparantiemodus' die enige ANC actief liet, maar ook geluid doorvoert van de buitenwereld via de externe microfoons. Zo kun je je eigen stem nog natuurlijk horen en kun je bijvoorbeeld het verkeer om je heen horen - een belangrijke veiligheidsfeature.

5. Hoe bedien je de AirPods Pro?

Er zit een nieuwe sensor op de steel die je gebruikt om ruisonderdrukking of de transparantiemodus te activeren, of om af te spelen, pauzeren of een nummer over te slaan. Het is als het ware een virtuele knop.

Druk een keer om te spelen/pauzeren of om telefoontjes te beantwoorden. Twee keer drukken is volgende, drie keer is vorige. Druk in en houd vast om te schakelen tussen ruisonderdrukking en transparantiemodus of om Siri aan te spreken (je kunt deze functionaliteit wijzigen in de Bluetooth-instellingen op je iPhone).

6. Kun je Siri aanspreken door te praten?

Jazeker, de AirPods Pro gebruiken dezelfde H1-chip uit de tweede generatie van de AirPods, PowerBeats Pro en Beats Solo Pro. Je kunt gewoon "hé Siri" zeggen net als met je iPhone.

7. Wat gaat ie kosten?

De AirPods Pro kosten 279 euro en er is maar één model - geen kleuren of andere opties. AirPods zijn in hun standaarduitrusting honderd euro goedkoper: met een gewone oplaadcase kosten ze 179 euro en met een draadloze oplaadcase ben je 229 kwijt. Bij de AirPods Pro is er alleen een draadloze oplaadcase, dus effectief kosten ze vijftig euro meer dan de AirPods met dezelfde uitrusting. Je kunt hem gratis laten voorzien van een inscriptie, bijvoorbeeld een gegraveerd telefoonnummer.

8. Is er AppleCare+ voor de AirPods Pro?

Ja, dat kost 39 euro extra en daarmee ben je gedekt voor hardwarschade met een eigen risico van 29 euro, een reparatie zou je normaal gesproken 99 euro zou kosten. Diefstal of verlies worden niet gedekt.

9. Wat gebeurt er als ik een onderdeel verlies?

De rubberen dopjes zijn het goedkoopst, want die zouden je vier dollar moeten kosten. Dit is overigens nog niet vermeld op de website. Verlies van de case is prijzig, dat gaat je 109 euro kosten voor een nieuw exemplaar.

10. Hoe lang gaan de accu's mee?

Volgens Apple kun je standaard vijf uur luisteren zonder de ruisonderdrukking en 4,5 uur als deze is ingeschakeld. Als je belt, heb je 3,5 uur. Als je het apparaat oplaad in de case krijg je "meer dan 24 uur" luistertijd en 18 uur spreektijd. Deze tijden komen overeen met de tweede generatie AirPods.

11. Hebben ze een draadloze oplaadcase?

Ja, sterker nog: er is alleen een draadloze case. Ze laden op met elke oplaadmat die is gecertificeerd met Qi (net als de iPhone), maar geen zorgen als je nog niet zover bent om draadloos op te laden, want er is een Lightning-connector om 'ouderwets' op te laden.

12. Zijn ze waterdicht?

Niet echt. Apple noemt ze zweet- en waterdicht voor sporten buiten het zwembad om" en ze hebben een officiële meting van IPx4, 'plensdicht'; net iets meer dan 'spatwaterdicht' (IPx3), maar minder dan 'waterdicht' (IPx6) of 'dompeldicht' (IPx7).

Dat betekent dat ze een regenbui en een stevige sportsessie aan moeten kunnen, maar je zou ze niet onder de kraan moeten houden om af te spoelen. Over de waterdichtheid van de AirPods schreven we eerder dit uitgebreide artikel (zo zijn er verhalen bekend van AirPods die de wachmachine overleefden).