Google kondigde vorige week aan dat het bedrijf Fitbit koopt, waardoor een hoop nieuwe apparaten onder de koepel van de Wear OS-maker vallen. Het was een zet die zowel logisch als schokkend is. Het duurt even voordat we weten hoe alles precies op z'n plek gaat vallen, maar we kunnen wel wat gefundeerd giswerk neerzetten.

Verbetert: Fitbit-app

Met zijn uitstekende dashboard en snelle koppeling naar het apparaat staat de app van Fitbit kop en schouders boven alternatieven als Google Fit, Apple Health en andere gezondheidsapps. De app is zelfs zo goed dat het wel eens een van de redenen zou kunnen zijn dat Google Fitbit wilde kopen. We verwachten dat dit de focus gaat worden van Google. Je kunt een rebranding verwachten naar Google Fit en een nieuw ontwerp om te passen bij Google's uiterlijk, maar de meeste features en functionaliteiten zullen ongetwijfeld blijven, terwijl features als Beweegminuten en Hartpunten worden toegevoegd.

Verdwijnt: Fitbit Pay

Bij een paar Nederlandse banken kon je betalen met Fitbit Pay als je een smartwatch als Ionic of Versa had. Google Pay is er officieel nog niet in Nederland, wel bij onze Zuiderburen, maar je kunt verwachten dat Google liever de betaaldienst van Fitbit integreert in zijn eigen dienst. Je kunt al vele jaren betalen via de NFC-chip in je Android-toestel, mits je bank-app dat ondersteunt, dus de betaaldienst Google Pay zou niet lastig hoeven te zijn.

Verbetert: Slaapmonitoring

De belangrijkste reden dat Google Fitbit wilde hebben is waarschijnlijk de slaapmonitoring. Fitbit kijkt naar de slaapkwaliteit, slaapniveaus (onrustig, REM, etc) en tijdsduur en heeft een uitstekende accuduur zodat het geen moeite kost. Dit is hét gebied waar Fitbit veel beter presteert dan Apple Watch of Wear OS, maar vreemd genoeg is het niet zo goed op het horloge zelf. Je moet alles beheren via de app en dat is de enige plek waar je uitgebreide statistieken of interpretaties kunt vinden. We hopen dat Google dit integreert in de standaard-apps van Wear OS, samen met ondersteuning voor Assistant en Tiles.

Verdwijnt: Fitbit Premium

Fitbit bracht pas net zijn nieuwe abonnementenservice uit, Fitbit Premium. Daarbij kreeg je op maat gemaakt fitness- en gezondheidsadvies, motivering en geavanceerde inzichten. De dienst is slim en past zich aan, maar gezien Google's focus op diensten gaat Fitbit Premium er waarschijnlijk aan. Je kunt wel verwachten dat componenten als de uitgebreidere gezondheidsrapportages als extra voordeel voor gebruikers van Google Fitbit.

Verdwijnt/verbetert: Fitbit OS

Het besturingssysteem voor Fitbits smartwatch, Fitbit OS, verscheen pas officieel twee jaar geleden met de Ionic, maar het eind lijkt nu al in zicht. Het lijkt logisch dat met de overname de aandacht op Wear OS gericht gaat worden, dat nu al op honderden typen apparaten draait. Fitbit OS is nou eenmaal niet van hetzelfde niveau: weinig nuttige apps, geen third party-ondersteuning, beperkte muziekintegratie en basale navigatie. Als je het vergelijkt met watchOS en Wear OS is het ondermaats, maar met Google kan het samensmelten met Wear OS tot een krachtig, intuïtief OS met vele features dat een smartwacht-OS combineert met de voordelen van een OS dat zich hoofdzakelijk richt op gezondheid.

Verdwijnt: Fitbit Flyer

Bij de komst van smartwatch Ionic introduceerde het bedrijf ook een paar Bluetooth oortjes met de naam Fitbit Flyer. Ze waren nou niet echt bijzonder in 2017 en in een tijdperk van AirPods, Surface Buds, PowerBeats Pro en andere echt draadloze koptelefoons voegt de Flyer anno 2019 vrij weinig toe. Ook heeft Google zijn eigen Pixel Buds met ondersteuning voor Google Assistant en hoger bereik van Bluetooth. Er is geen bestaansrecht meer voor de Flyer onder Google.

Verbetert: Meldingen

Als er één ding is dat de meest hardcore fan van Fitbit zou willen veranderen, dan zijn het wel de meldingen. Met Google aan boord zouden ze beter moeten worden cross-platform maar natuurlijk vooral op Android, waar de integratie met Assistant meldingen naar een hoger niveau moet tillen. Als dit zelfs het enige is dat verbetert met de overname van Google, zijn we al tevreden.