Er wordt al langer gezocht naar miniatuuroplossingen die je met een doodgewone printer kunt maken, bijvoorbeeld dit onderzoek uit 2013, maar dat levert in de regel problemen op omdat deze methodes geen hoge energiedichtheid opleveren. Met andere woorden, een geprinte accu is niet krachtig genoeg om bijvoorbeeld een wearable sensor aan te sturen.

Wetenschappers uit Sint-Petersburg denken daar een oplossing voor te hebben gevonden en Energy Technology publiceerde hun bevindingen vorige week in vol 7 issue 11. De onderzoekers stellen voor dat de je het patroon vult met een nieuwe mix die voornamelijk is gebaseerd op mangaan en lithium, naast materialen als kobalt en nikkel.

Volgens de wetenschappers is de energiedichtheid die deze geprinte accu's opleveren erg dicht bij die van traditionele batterijen. Vervolgonderzoek moet ertoe leiden dat deze variant zelfs beter presteert dan een traditionele Li-Ion-accu. Daarmee hopen ze dat behalve biosensoren, motes en andere miniatuurapparatuur ook smartwatches en andere mobiele apparaten kunnen worden voorzien van energie met een dergelijke methode.