Betaalverzoekjes en Tikkies

Er is de afgelopen tijd nogal wat nieuws geweest als het gaat om betalingen via betaalverzoekjes. Zo worden er massaal mensen opgelicht via WhatsApp door middel van betaalverzoeken. De persoon die het betaalverzoek stuurt doet zich dan vaak voor als een familielid of goede vriend, inclusief profielfoto. Vervolgens wordt er een verhaal bedacht en worden er enkele bedragen genoemd voor rekeningen die betaald moeten worden. Via deze betaalverzoeken zijn duizenden euro's weggesluisd naar de criminelen die om deze bedragen vroegen.

Apple Pay & Google Pay

Contactloos betalen is immens populair geworden een paar jaar geleden. Dankzij een NFC-chip in je pinpas of creditcard hoef je de pas alleen nog maar naast de pinautomaat te houden en je betaling wordt voltooid. In deze tijd zijn er veel skimmers op pad. Zeker in plaatsen waar een metro was worden dankzij deze betaalmethode flinke bedragen buit gemaakt. Ook Apple Pay & Google Pay kennen soortgelijke risico's. Wordt bijvoorbeeld je telefoon gehackt? Dan kan er op gemakkelijke wijze geld van jouw rekening getrokken worden via het internet.

Online bankieren

Ook zijn er tal van verhalen in omloop over mensen die gebeld worden door iemand van "Microsoft". Uiteraard is dit niet het bedrijf zelf. Zij geven aan dat er een probleem is met je computer en dat ze graag even met je willen meekijken om het probleem op te lossen. Wanneer de meekijk- en afluisterprogramma's eenmaal lopen, begint het feestje voor de beller. Je zult een relatief klein bedrag over moeten maken om de support te kunnen ontvangen. Hierbij log jij in, in de beveiligde omgeving van jouw bank. Vervolgens heeft de persoon die jou belt en met je meekijkt de kans om geld over te maken naar andere rekeningen. Denk er daarom goed om wanneer je geld overmaakt via internet. Zeker wanneer je aan het bellen bent met een mogelijke scammer is het beter om de telefoon op te hangen.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is natuurlijk veel beter om dit soort zaken te voorkomen dan deze achteraf proberen op te lossen. Vaak is het dan al te laat en kan er niets meer worden gedaan. Zorg ervoor dat je altijd goed uitkijkt wanneer je bezig bent met betalingen. Daarnaast raden we je graag aan om een goede virusscanner te gebruiken. Virusscanners zijn voor alle type apparaten te vinden en zorgen ervoor dat je veilig gebruik kunt maken van je computer, telefoon en het internet in algemene zin. Twijfel je over de echtheid van een bericht? Kijk dan gerust even rond op het internet. Er zijn tal van websites waar je de echtheid van een bericht kunt achterhalen.