Illustratie door: Conversay
Horlogetelefoon van Samsung.

Meer dan 8000 exposanten van over de hele wereld tonen hun nieuwste spullen op het gebied van informatie- en communicatietechnologie op de CeBIT in Hannover. De organisatie verwacht meer dan 700.000 bezoekers. Mobiele telefoons die gebruik maken van het GPRS-systeem en Bluetooth. Zomaar twee technologieën die het de komende tijd helemaal moeten gaan maken volgens analisten. Motorola maakte op de beurs bekend dat één klant een half miljoen GPRS-telefoons besteld had bij het bedrijf. Wie deze klant is, maakt het bedrijf maandag pas bekend. Motorola heeft inmiddels al 150.000 GPRS-telefoons verscheept. Leuk is het horloge van Samsung waar een mobiele telefoon ingebouwd is. De software die gebruikt wordt in de telefoon is van het Amerikaanse Conversay. Een opvallend snufje komt van het Finse Reima. Dit bedrijf heeft kleding, met de naam Smart Shout, ontworpen waarmee je een groepsgesprek kan voeren. Een groepsgesprek? Iedereen in een groep draagt hetzelfde pak. Trek op een gegeven moment aan een koordje, roep een naam en je kunt berichten naar elkaar sturen. Handig tijdens overlevingstochten door de Ardennen. Linux
Opvallend op de beurs is de aanwezigheid van Linux. Het gratis besturingssysteem dat door menigeen gezien wordt als een bedreiging voor de dominantie van Windows, het besturingssysteem van Microsoft. Op CeBIT zijn diverse apparaten te vinden waarin op de een of andere manier Linux ingebouwd is of die Linux als besturingssysteem hebben.

Illustratie door: PaceBlade
PaceBlade PC

Zo laat Transmeta diverse producten voor mobiele apparaten zien die gebaseerd zijn op de Midori-versie van Linux. Een voorbeeld is de PaceBlade PC van het gelijknamige bedrijf. Het bedrijf zegt dat het apparaat 6,5 uur werkt op de accu en gebruik maakt van Transmeta's Crusoe 5600 CPU. Het Duitse bedrijf Lisa Systems toont een versie van een iPaq handheld die draait op Linux en gebruikt maakt van de KDE grafische gebruikers interface. Het apparaat gaat voor ruim 600 dollar over de toonbank in Duitsland.

Eerdere relevante berichten CeBIT:
Ook Philips betreedt markt met dvd-brander (22 maart 2001)
Muziek op mobieltje tijdens CeBIT (22 maart 2001)