De 3D-beelden worden gegenereerd door een 2mm groot piepschuim balletje aan te sturen met ultrasoon geluid. Het balletje bereikt een snelheid van ruim 30 kilometer per uur, snel genoeg om bewegende 3D-beelden te creëren. Het ultrasonische geluidsveld kan nog verder worden gemanipuleerd waardoor het lijkt alsof de hologrammen zelf geluid genereren en zelfs voelbaar zijn.

Sriram Subramanian, een onderzoeker van het team, zei dat de holografische display, Acoustic trap display, naast digitale borden ook gebruikt kan worden voor nieuwe vormen van visueel entertainment. "Laten we zeggen dat je een Harry Potter-ervaring wilt creëren. Je kan je hand uitsteken om een spreuk uit te spreken en terwijl je je hand beweegt, kan je een gloeiende bal zien en voelen groeien in je handpalm, en we konden er ook geluid uit laten komen," zegt hij tegen The Guardian.

Het prototype maakt gebruik van één enkel balletje en kan beelden creëren in een 10 vierkante centimeter grote kubus van lucht. Maar toekomstige beeldschermen zouden krachtigere ultrasone speakertjes (transducers) kunnen gebruiken om grotere animaties te maken en meerdere balletjes tegelijk te gebruiken. Subramanian laat weten dat bestaande computersoftware kan worden gebruikt om ervoor te zorgen dat de balletjes niet tegen elkaar aan botsen.

In de onderstaande video zie je een demonstratie van de techniek.