Het maakt ons leven gemakkelijker en daardoor voor velen een stuk leuker. Daarom is het interessant om te zien dat het aantal Nederlandse geïnteresseerden in smart home in 2018 ten opzichte van vorig jaar is afgenomen. Omdat het verschil hierin niet heel groot is, is het alsnog boeiend genoeg om te bekijken wat de trends op het gebied van smart home in 2018 waren. Van persoonlijke 'smart' assistenten tot aan smart bodyguards; het kan allemaal.

Persoonlijke assistenten in huis

Een van de meest opvallende trends die we dit jaar zien was de intrede van de persoonlijke assistent. Hoewel deze ontwikkeling nog in de beginfase is, is het bijzonder genoeg om te vermelden dat een virtuele assistent jouw werk in huis over kan nemen. Denk hierbij niet aan de dagelijkse klusjes in huis, maar aan de meer standaard dingen zoals het aanzetten van een film, het voorlezen van de laatste nieuwsberichten of het openen van je mail. De persoonlijke assistent is als het ware een soort interactieve speaker die reageert op jouw stem en jouw vragen. Het is nog net geen robot die alle minder leuke klusjes van je kan overnemen, maar het begin is er. Een goed voorbeeld hiervan is Siri op je iPhone, een virtueel hulpje dat je kunt inschakelen met behulp van je stem. Dergelijke persoonlijke assistenten zijn een verlengde van eerdere smart home systemen zoals Apple Homekit waarmee je al gemakkelijker en sneller dan eerder apparaten in je woning kon besturen.

Sensoren op apparaten

Een andere interessante ontwikkeling op het gebied van smart home in 2018 is de komst van apparaten met sensoren: op steeds meer apparatuur zijn slimme sensoren te vinden die jou iets kunnen vertellen. Koop je bijvoorbeeld een wasmachine van Samsung bij Coolblue dan zul je versteld staan van de technologische ontwikkelingen van deze apparaten. Samsung gebruikt namelijk sensoren in hun wasmachines die kunnen bepalen hoe schoon of vies je was is. Op basis daarvan wordt een wasprogramma geselecteerd! Zo gebruik je nooit meer water of zeep dan nodig is, waardoor deze technologie ook nog eens een duurzaam karakter heeft. Ook bestaan er tegenwoordig koelkasten die op basis van de producten in de koelkast een boodschappenlijstje kunnen samenstellen. Het enige dat jij hoeft te doen is vooraf je wensen in te vullen en de koelkast doet de rest. Bizar toch? Het zijn kleine dingen die je leven vooral een stuk gemakkelijker (moeten) maken.

Veiliger dankzij smart home

Natuurlijk is er nog meer; smart home is immers niet alleen bedacht om het leven eenvoudiger te maken. Met de komst van smart home kan de beveiliging van je woning of je kantoor ook een stuk beter worden. Zo kun je al een tijdje via diverse apps je baby of je huisdier in de gaten houden terwijl je je in een andere ruimte van de woning bevindt en zijn er steeds betere beveiligingscamera's te verkrijgen. Op afstand je woning kunnen bekijken in combinatie met betere sloten zorgt ervoor dat inbrekers steeds minder de kans krijgen om je huis binnen te dringen. Uiteraard is het nog wel aan te raden om je inboedel te verzekeren via bijvoorbeeld OHRA (smart home is namelijk een aardige investering), maar hoe fijn is het om te weten dat je huis goed beveiligd is? Wist je dat er nu zelfs toepassingen bestaan waarbij je op je telefoon een melding krijgt wanneer en koolstofmonoxide of rook in je woning gedetecteerd is? We verwachten dat deze toepassingen in de toekomst alleen maar nog meer worden uitgebreid voor een veiliger leven.

Smart home in 2019

Tot slot is het wellicht boeiend om te bekijken wat de trends op het gebied van smart home voor 2019 zullen gaan zijn. De voorspellingen zijn dat spraak nog steeds een belangrijk onderdeel blijft van smart home en dat dit zelfs nog meer zal worden uitgebreid. De persoonlijke assistent zal toegankelijker worden voor de consument en door meerdere bedrijven worden aangeboden. Er wordt zelfs beweerd dat dit dé trend van 2019 gaat worden, juist omdat het nu nog een beetje in de kinderschoenen staat. In Amerika maakt een op de zes huishoudens al gebruik van dergelijke smart home apparatuur, nu Nederland nog. We zijn benieuwd of het aantal smart home geïnteresseerden in Nederland door deze voorspelling weer omhoog gaat.

Meta

Smart home is hip! Het maakt je leven gemakkelijker, sneller en veiliger. Lees hier alles over de smart home trends van 2018 en een vooruitblik op 2019.