Google's doe-het-zelf-kits AIY verschenen vorig jaar en waren een geweldige manier om de ins en outs te leren van het ontwerpen van slimme speakers met daarop Google Assistant. Er was een nadeel: je moest wel een Raspberry Pi bezitten om mee te werken. Maar een nieuwe versie deze week biedt een volledige kit.

Lees ook: 7 beste Raspberry Pi-kits voor starters tot experts

Opnieuw zijn er twee versies van de kit: Voice en Vision. De kits bevatten alle benodigdheden voor moderne slimme apparaten en hebben onder meer een Raspberry Pi Zero WH, micro-USB-kabel en een SD-kaart. De twee kits hebben elk hun eigen hardware specifiek voor het project, bijvoorbeeld een camera in het Vision-pakket en een speaker in het Voice-pakket.

De kits zijn nu al beschikbaar via retailers in de VS en komen binnenkort beschikbaar voor winkels in de rest van de wereld, zo meldt Google in zijn aankondiging.

De eerste AIY-kit van Google verscheen vorig jaar en was Voice - om spraak te analyseren.

Met Voice bouw je een spraakgestuurde speaker. De nieuwe kit Vision zorgt ervoor dat een simpele camera objecten en mensen kan herkennen. Het bouwpakket is vooral gericht op de jeugd die leert te werken met hardware en programmeren en de documentatie bevat simpele, educatieve lesplannen. Dat neemt niet weg dat wij volwassen geeks hier ook volop van kunnen genieten.

In de VS is de nieuwe versie van Voice 50 dollar, ongeveer twee keer zo duur als de eerste versie. In Nederland kost die momenteel rond de 30 euro, dus je kunt ook een prijs van rond de 50 euro verwachten als de kit hier officieel uitkomt. Vison is waarschijnlijk vanwege de hogere productiekosten 90 dollar in de VS.

Het vorige model van de Voice-kit, toen nog zonder meegeleverde Raspberry Pi

De nieuwe kits zijn compatibel met een nieuwe AIY-app voor Android om draadloos te configureren en er is ondersteuning in de maak voor iOS en Chrome. Net als bij de Raspberry Pi zelf kun je gewone randapparatuur gebruiken als monitor, muis en toetsenbord, maar je kunt hem ook headless aansturen.

Deze kits zijn ook interessant gezien Google's strategie, dat zich van zoekbedrijf ontpopt tot AI-bedrijf. Daarom is het logisch dat een nieuwe generatie programmeurs de skills wordt bijgebracht om met virtuele assistenten om te gaan. Deze kits zijn een leuke en goede manier om dat te doen. Misschien dat de volgende grote AI-doorbraak komt van een meisje of jongetje dat speelt met dit doe-het-zelf-pakket.

De nieuwe kit is Vision, die een camera gebruikt in combinatie met software om beeld te analyseren.