Je hebt vast niet je eerste smartphone in je handen. Het is misschien je vierde, vijfde of achtste telefoon. Gemiddeld gebruiken we onze smartphone drie jaar. Waar zijn die andere exemplaren gebleven? Een groot aantal mensen gaf eerder aan dat ze die bewaren. Waarvoor?

Geen idee, menen velen. Je oude smartphone gooi je niet in de prullenbak, maar wat je er dan mee moet is een voor veel mensen een raadsel. Dus blijft deze maanden of zelfs jaren in de kast liggen, onderin de laptoptas of anderszins. 

Er is een groep die de oude nog werkende smartphone probeert door te verkopen. Via Marktplaats bijvoorbeeld. Geen gemakkelijke klus, blijkt uit meerdere ervaringen. Weggeven is vaak nog makkelijker of ruilen tegen iets anders. 

Slechts een aantal mensen gooit het in de prullenbak. Oeps… dat is natuurijk not done en vervuilt het milieu. Doe even wat meer moeite en geef je goed werkende spullen door of lever deze in, als het niet meer werkt. 

Waar lever je oude apparaten in? 

Uit onderzoek blijkt 42 procent van de mensen die op een poll reageerden over wat ze met hun oude elektronische apparaten doet, deze in de kast te bewaren. Een derde ervan zegt de apparaten in te leveren, wat op meer punten mogelijk is dan je denkt.

Supermarkt

Veel kleine apparaten kun je bij de super of drogist inleveren. Ook bij een elektronicazaak trouwens. Dat kost je niets. Kijk op de site van Wecycle, vul je postcode in en dan weet je waar je met het spul terecht kunt. Kleine moeite, oude spullen in je rugzak en even een stukje fietsen. Goed voor het milieu want van al die oude spullen kunnen nieuwe gemaakt worden. 

Goed doel

Je kunt je oude mobieltje ook inleveren voor een goed doel. Dat werkt als volgt. Een instantie (bijvoorbeeld een school) wordt inleverpunt en krijgt daarvoor via Wecycle een sponsorbedrag waar de school nieuwe boeken van kan aanschaffen bijvoorbeeld. 

Datzelfde doet ook Eeko. Deze organisatie heeft inzamelpunten waar je je mobiel kunt inleveren en zelfs een goed doel noemen waarvan je meent dat die wel wat steun kan gebruiken. 

Direct je mobiel naar een organisatie sturen voor een goed doel? Dat kan via Stichting Opkikker. 

Gemeente

De milieustraat van de gemeente is natuurlijk ook altijd een goed inleverpunt. 

Waarom niet repareren?

Er gaat meer en meer geluid op voor het repareren van oude spullen. Van sokken stoppen en je leren Cowboysbag tas herstellen tot inderdaad: je mobieltje repareren. Vaak is het minder duur dan mensen denken. En vooral duurzaam.

Uit onderzoek van de brancheorganisatie UNETO-VNI en voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal blijkt dat zes op de tien mensen een kapot mobieltje niet laat repareren. Veel mensen denken dat reparatie te duur zou zijn. Maar driekwart van de mensen die reparatie te duur vindt, vraagt geen kostenindicatie op. Zij weten dus niet precies wat de reparatie zal kosten. De mensen die hun telefoon wel lieten repareren, betaalden hier gemiddeld 54 euro voor.

'Uit het onderzoek blijkt dat twaalf procent van de mensen hun kapotte telefoon bij het gewone huisvuil gooit. Daar hoort ‘ie zeker niet thuis. In je telefoon zitten behalve goud, nog veel meer waardevolle grondstoffen die we grotendeels kunnen recyclen. Dus lever je telefoon in bij de milieustraat of een ander inzamelpunt, aldus een woordvoerder van Milieu Centraal.