PlayStation-gamers zijn de eerste groep die geconfronteerd is met de nieuwe microtransacties. Voor pc en Xbox One spelers is het slechts een week uitstel van executie. Volgende week krijgen zij deze toegevoegd in Black Ops 4. De kritiek draait om CoD Points. Deze CoD Points gebruik je om bijvoorbeeld Nebulium Plasma aan te schaffen in de Zombie modus, om verder te komen in Black Market tiers en Special Orders te bestellen in diezelfde Black Market.

De progressie in de Black Market tiers is een dusdanige grind dat spelers die niet de hele dag de tijd hebben om Black Ops 4 te spelen gedwongen worden om een paar honderd euro aan CoD Points te kopen. Treyarch heeft aangegeven dat ze de progressie hebben versneld, maar de gemiddelde speler merkt hier weinig van en zal zich gedwongen voelen om geld uit te geven om verder te komen in de Black Market tiers.

Ook de Special Orders doen de wenkbrauwen van CoD Fans behoorlijk fronsen. Hierin zitten cosmetische items, zoals kleding, die in vorige Call of Duty's nog vrij te spelen was zonder er geld voor neer te leggen. De kleding zelf blijkt ook nog eens niet erg bijzonder te zijn. Zonde van je zuurverdiende geld dus.

Het is niet de eerste keer dat een door Activision uitgeven spel onder vuur komt te liggen vanwege express vertraagde progressie om spelers richting microtransacties te duwen. Destiny 2 bijvoorbeeld is in het eerste jaar geplaagd door list en bedrog waarbij de community spelmaker Bungie en uitgever Activision meerdere malen op de vingers heeft getikt om deze zeer discutabele praktijken.