Call of Duty Black Ops 4

Verschenen op: pc, PS4 en Xbox One

De liefhebbers van de spectaculaire singleplayer campagnes hebben dit jaar pech. Ontwikkelaar Treyarch vond het tijd voor iets anders. In Black Ops 4 krijg je een meer 'boots on the ground' multiplayer. De tijd van wall running is over en het is weer ouderwets knallen. Wel zijn er specialists toegevoegd die doen denken aan de helden van Overwatch. Daarnaast is er natuurlijk de zombie modus.

In verschillende scenario's kun je de wandelende rottende kadavers overhoop schieten. Echt nieuw is echter Blackout. Een heuse Battle Royale in de stijl van PUBG en Fortnite, geheel in Call of Duty stijl. Dus inclusief voertuigen en heel veel wapens.

Diablo 3 Eternal Collection

Verschenen op: Switch eerder verschenen op: pc, Mac, PS3, PS4, Xbox 360 en Xbox One

Voor een game die al in 2012 verscheen op de pc voelt Diablo 3 nog steeds fris wanneer je hem opstart op de Nintendo Switch. De game loopt als een zonnetje en in volle 60 frames per seconde hak je jezelf door kerkers vol duister gespuis om het daarna nog een keer te spelen op zoek naar de perfecte buit.

Zoals die ene upgrade van je zwaard of speer. Diablo 3 Eternal Collection bevat ook de uitbreidingen Reaper of Souls en Rise of the Necromancer. Genoeg te doen dus en 30 miljoen spelers gingen je reeds voor. Diablo 3 is verplichte kost en als je hem nog nooit gespeeld hebt waarom dan niet onderweg, op je Switch?

Red Dead Redemption 2

Verschenen op: PS4 en Xbox One

Wanneer de makers van Grand Theft Auto met een nieuwe game komen weet je dat het iets bijzonders is. Dit keer geen snelle auto's om te pikken, maar koetsen. Red Dead Redemption 2 speelt zich af in het wilde westen vlak voor de eeuwwisseling. Jij speelt outlaw Arthur Morgan die met een groep collega boeven door het land trekt en daar de meest uiteenlopende avonturen beleeft.

Wordt dronken in een saloon, pleeg een overval op een rijdende trein of ga vissen om de dag af te sluiten met een potje poker. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk in deze game. En dat alles in een prachtig vormgegeven wereld zoals je die maar zelden in een open world game hebt gezien. Ben je klaar met de ruim 60 uur durende campagne dan is het tijd voor Red Dead Online, een online multiplayer die binnenkort haar deuren opent.

Destiny 2: Forsaken

Verschenen op: pc, PS4 en Xbox One

Het ging een tijdje niet zo lekker met Destiny 2. De game werd al snel saai en de uitbreidingen waren verre van boeiend. Nu is er echter de Forsaken uitbreiding en die maakt heel veel goed. Wanneer een van de Destiny helden in koelen bloede wordt gedood is het aan jou om wraak te nemen op de dader, de brute nieuwe vijand de Scorn en hun leider Prince Uldren.

Je keert terug naar The Reef om de baronnen van de scorn één voor één uit te schakelen. Daarnaast is er natuurlijk de multiplayer The Crucible waarin veel positieve verbeteringen zijn gemaakt die de gameplay ten goede komen. Dan is er nog Gambit. Eigenlijk is Gambit dé nieuwe single- en multiplayer hybride game die de adrenaline door je lijf doet knallen. Zelden zo'n leuke game modus gespeeld als Gambit.

Shadow of the Tomb Raider

Verschenen op: pc, PS4 en Xbox One

Dit derde deel van de reboot is de hekkensluiter van de trilogie die in 2013 begon met Tomb Raider en in 2015 werd opgevolgd door Rise of the Tomb Raider. In Shadow of the Tomb Raider pakken we de draad weer op en al snel blijkt dat heldin Lara wordt geconfronteerd met de gevolgen van haar eigen handelen.

Een race tegen de klok begint om zo een ramp van ongekende proporties te voorkomen. Net als in de vorige delen springt, klautert en vecht ze zich een weg door in jungles verborgen tempels. Gelukkig is haar arsenaal aan gereedschappen wederom uitgebreid, worden de tombes grote puzzels en is het aan de speler deze te trotseren. Denk echter niet dat dit een spel is voor de jongere gamers. Lara is een bikkel die haar mannetje staat en haar vijanden genadeloos een kopje kleiner maakt.

Fallout 76

Verschenen op: pc, PS4 en Xbox One

De bommen zijn gevallen, de wereld zoals je die kende is vernietigd. Nu jij uit de veilige bunker komt is het aan jou om de samenleving weer op te bouwen. Dit klinkt als het scenario van iedere Fallout game, maar Fallout 76 is toch echt anders.

Dit keer zijn er geen in-game personages die jou een quest geven of je helpen, maar alleen andere spelers. Deze Fallout is namelijk Bethesda's antwoord op de shared world games. Natuurlijk zijn er nog wel de bekende monsters en robots om tegen te knokken, maar dit hoef je niet langer in je uppie te doen. Bouw een eigen nederzetting, ruil met andere spelers en voltooi quests om jezelf te upgraden. Fallout 76 is anders dan je gewend bent, maar toch nog wel heel erg Fallout.

Assassins Creed Odyssey

Verschenen op: pc, PS4 en Xbox One

De serie die begon als een stealth game, waarin je tegen een historisch decor verschillende figuren in de wereld moest ombrengen, is langzaam maar zeker opgeschoven naar een volwaardige role playing game. Assassins Creed Odyssey heeft daarom net zoveel weg van de latere Metal Gear Games als van The Witcher 3.

In Odyssey keer je terug naar het oude Griekenland waar je jouw eigenschappen, aanvalstechnieken en wapens steeds verder uitbouwt via in de game verkregen experience points. Het is aan jou hoe je jouw personage ontwikkelt en hoe hij of zij er uitziet en uiteindelijk: hoe je de game speelt. Leuk detail: je kunt in de game de fameuze spartan kick uit 300 uitvoeren.

Battlefield V

Verschenen op: pc, PS4 en Xbox One

Call of Duty concurrent Battlefield V gaat dit jaar terug naar de Tweede Wereldoorlog. Anders dan Black Ops 4 heeft Battlefield gelukkig nog wel een single player modus, waarin je in de huid kruipt van verschillende soldaten die op diverse plekken de strijd aangaan, zowel vanuit geallieerde, maar ook vanuit het Duitse perspectief.

De boventoon wordt echter weer gevoerd door de groteske multiplayer. Spelers van de vorige games weten dan al genoeg. De game ziet er prachtig uit en als klap op de vuurpijl kunnen spelers vanaf maart 2019 met de battle royale modus Firestorm aan de slag. Hierin speel je battle royale op zijn Battlefields, in een map waarin alles kapot kan worden geschoten. Oh, niet geheel onbelangrijk: alle uitbreidingen voor de game zijn gratis.

F1 2018

Verschenen op: pc, PS4 en Xbox One

Met het succes van 's Neerlands jonge race held Max Verstappen dromen velen ervan zelf eens mee te mogen racen in een van de racemonsters. Er zijn er zelfs die het allemaal beter weten dan de coureurs. IN F1 2018 kunnen ze zich bewijzen.

Of je nu in de huid van één van de bekende bestuurders kruipt, of je eigen carrière wil beginnen in de career modus. Het kan in F1 2018. Vanzelfsprekend kun je de game ook online tegen andere fanaten spelen en er is zelfs de mogelijkheid om in klassieke bolides te stappen en een race te rijden. Denk nu niet dat dit een keiharde simulatie game is. Hij is prima speelbaar, ook als je niet ieder onderdeel op je racewagen zelf wil kunnen afstellen.

God of War

Verschenen voor de PS4

Het wordt de beste game van deze generatie genoemd. Dat is natuurlijk subjectief, maar God of War 4 is zeker een game die niet mag ontbreken in jouw PS4 collectie. Niet alleen is het één van de mooiste games die is verschenen op Sony's spelcomputer, het is er één met geweldig uitgewerkte gameplay en een ijzersterk verhaal. Hoofdpersonage Kratos heeft Griekenland de rug toegekeerd en is neergestreken in Noorwegen.

Samen met zijn zoon loopt hij Noorse goden en figuren uit hun mythen en sagen tegen het lijf. En Kratos zou Kratos niet zijn als hij ze niet op brute wijze kennis liet maken met zijn spartan rage. God of War is een game met een lach en een traan, en een grote grijns als je monsters in stukken hakt met je bijl. Verplichte kost!