De games worden verwijderd omdat de spelletjes in strijd zijn met de regels rond de fameuze lootboxes in Belgie. Het betreft de games Mobius Final Fantasy, Kingdom Hearts Union X en Dissidia Final Fantasy Opera Omnia. Al deze games gebruiken lootboxes om geld te verdienen. Dit mag echter niet meer sinds het land eerder dit jaar de gokwetten heeft aangescherpt.

Eerder moest Valve al games als Counter-Strike: Global Offensive en Dota 2 aanpassen om aan de gokwetten van zowel België als Nederland te voldoen. Ook uitgever 2k moest de microtransacties in hun NBA-games aanpassen. De uitgever riep Belgische fans op om contact op te nemen met de regering om hun onvrede te uiten omtrent de wetgeving.

Lootboxes zijn in het vizier van gamers gekomen toen uitgever Electronic Arts hun game Star Wars Battlefront 2 vol propte met deze vorm van microtransacties. Bovendien bevatten de microtransacties een Pay to Win element waardoor mensen die maar genoeg geld wilden neerleggen een duidelijk voordeel hadden in de multiplayer game.

EA heeft sindsdien aanpassingen gemaakt in de microtransacties in hun Battlefield-games en het in februari te verschijnen Anthem. De uitgever heeft echter geen plannen om deze manier van geld verdienen te verwijderen uit meer casual sport games als FIFA en Madden. Spelers van deze games lijken minder moeite te hebben met deze manier van geld verdienen.

Gamers zijn kritisch over lootboxes omdat je geld spendeert voor iets waarvan onzeker is wat je er voor krijgt. Daarnaast zijn lootboxes afkomstig uit Free to Play games. Gratis spelletjes die op deze manier hun geld verdienen. Games als Battlefront of FIFA kosten 60 euro en daar komen dan de microtransacties bij. Verschillende landen bekijken op dit moment wat zij kunnen doen om deze microtransacties aan banden te leggen. In Nederland houdt de Kansspelautoriteit deze praktijken streng in de gaten.