Zowel heel eenvoudige als de nieuwste computerspelletjes bieden namelijk een mogelijkheid om online geld te verdienen. Inkomsten kunnen variëren van een paar 100 euro tot meer dan 200.000 euro per jaar Wil jij weten hoe dit precies in zijn werk gaat? Lees dan snel verder!

Tip 1: Streamen op Twitch

Verdienste tot 200.000+ euro per jaar

Het streamingplatform Twitch is de laatste jaren enorm in populariteit toegenomen. In 2018 was er een recordaantal Twitch-streamers: meer dan 3 miljoen per maand en ongeveer 0,5 miljoen per dag. Dat resulteerde in 434 miljard kijkminuten waarbij op een willekeurig moment van de dag ongeveer 1 miljoen viewers zijn.

Streamen via Twitch kan een erg lucratieve manier zijn om geld te verdienen met gamen. Om vlot te kunnen streamen heb je uiteraard wel stevige gear nodig. Een gamecomputer, camera en microfoon kunnen best een grote hap uit je budget nemen.

Het kan nuttig zijn om in jezelf te investeren en tijdelijk wat extra geld op te nemen om materiaal te kopen. Eens je geld begint te verdienen met gamen, kan je dit geld netjes terugbetalen.

Soms heeft één steamer tot wel 40.000 actieve viewers. Deze streamers kunnen, zeker als ze regelmatig streamen en veel volgers hebben, veel geld verdienen met het streamen van games.

Inkomsten genereer je op verschillende manieren:

Donaties: Mensen kunnen streamers ondersteunen d.m.v. donaties. Afhankelijk van hoeveel geld mensen doneren kan je als streamer extra beloningen geven, zoals het voorlezen van een berichtje dat bij de donatie werd bijgevoegd, of het in beeld laten verschijnen van de mensen met de grootste donaties. Op die manier zullen meer mensen geneigd zijn een groter bedrag te geven, en kan je dus meer geld verdienen met gamen.

Advertenties: Daarnaast is het ook mogelijk om inkomsten te genereren met advertenties (reclame). Deze worden als video getoond voor, tijdens of na de livestream. Als speler heb je een aantal opties om uit te kiezen: zo kan je kiezen voor één reclame als de stream wordt aangeklikt. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid de advertentieknop in te drukken. Hierbij krijgt elke kijker tijdens de stream een advertentie te zien. Het is verstandig hier voorzichtig mee om te gaan. Bij te vaak gebruik van de adbutton verlies je kijkers. Sommige streamers maken zelfs helemaal geen gebruik van deze optie.

Subscribers: Mensen kunnen er ook voor kiezen om 'subscriber' te worden. Ze kunnen zich dan abonneren op je Twitch kanaal voor 5 dollar per maand. Hiervan gaat de helft naar jou, de andere helft is voor Twitch. (Streamers die bijzonder goed bekeken worden, zoals de Fortnite-streamer Ninja, krijgen een betere deal. Die mogen zeventig procent van de abonnementskosten houden). In ruil voor deze fee krijgen subscribers toegang tot exclusieve streams en kunnen ze gepersonaliseerde emoji's van jou ontvangen.

Sponsoring: Als populaire streamer ben je een graag geziene marketingtool voor veel game-ontwikkelaars. Je hebt namelijk een trouw en relevant publiek. Bij de preview van een nieuwe release worden spelers vaak gevraagd om nieuwe games uit te proberen op de stream. Meestal worden deze sponsordeals in pakketten verkocht.

Vergoedingen variëren (per kijker) van één cent per uur tot één dollar per uur. Als je bijvoorbeeld tienduizend kijkers hebt, levert dit dus tussen de duizend of tienduizend dollar per uur op.

Games verkopen: Als laatste is het als streamer ook mogelijk om games te promoten via een affiliate link. Wanneer mensen een aankoop doen bij online videogamestores via deze link, ontvang je als promotor een kleine commissie.

Tip 2: Professioneel gamer worden

Verdienste: Hoofdprijs tot $3.000.000

Vroeger werden gamers vaak als 'nerds' en 'niet serieus' beschouwd. Games zijn echter de laatste jaren enorm in populariteit toegenomen en vandaag de dag valt er ontzettend veel geld te verdienen als professioneel gamer.

Zo bedraagt het prijzengeld van het officiële Fortnite toernooi in totaal 30 miljoen dollar. Iedereen die in de finale zit, ontvangt gegarandeerd $50.000. De hoofdprijs bedraagt $3.000.000.

Ook het prijzengeld van League of Legends en Rocket League toernooien loopt op tot enkele miljoenen dollars.

Andere games waar veel prijzengelden worden uitgedeeld zijn

 • DotA 2: Defence of the Ancients
 • Counter Strike
 • Hearthstone
 • Fifa 19
 • Super Smash Brothers Melee
 • Starcraft
 • Starcraft II

Nederlanders zijn ook professioneel actief in de game-wereld. Zo heeft de Nederlandse gamer Jos van Meurs met Rocket League al eens €60.000 gewonnen tijdens een toernooi.

Om echt geld te gaan verdienen als professioneel gamer is het belangrijk de volgende zaken in overweging te nemen:

⟶ Heb je talent voor een bepaalde game?

⟶ Kan je minstens 6 - 12 uur per dag oefenen?

Indien het antwoord op deze vragen ja is, maak je kans om professioneel (betaald) gamer te worden.

Tip 3: Game Vlogger op YouTube

Verdienste: Afhankelijk van aantal weergaven, tot meer dan €10.000 per reclamecampagne

YouTube is sinds lang een populair platform voor gamers. Ook hier kan je videos streamen terwijl je een spel speelt. Het verdienmodel op YouTube is wel beduidend anders dan het verdienmodel op Twitch, je wordt namelijk per weergave vergoed.

Populaire Nederlandse YouTubers zijn Kwebbelkop (Jordi van den Bussche) of Jelly. Ook Robbert van Eijndhoven plaatst heel wat gaming video's.

Als game vlogger verdien je geld door middel van advertentie-inkomsten. Gamebedrijven zijn bereid erg grote bedragen neer te tellen voor een reclamecampagne op jouw channel, zeker wanneer je een groot en trouw publiek hebt.

Er zijn wel enkele zaken waarmee je rekening moet houden:

 • Aanstootgevende content wordt door YouTube geblokkeerd (expliciete beelden, vloeken, etc)
 • Sommige gamebedrijven trachten een deel van jouw inkomsten te claimen
 • YouTube hanteert strenge copyright eisen. Let dus op met muziek in je videos.

Tip 4: Game guides schrijven

Verdienste: Gemiddeld €0,99 per verkochte e-book

Een game uitleg, gids of handleiding wordt ook wel een game guide genoemd. In een dergelijke guide leg je uit hoe het spel werkt, hoe je bepaalde puzzels moet oplossen of eindbazen moet verslaan, hoe je het snelst een level stijgt en waar je bijvoorbeeld de verborgen schatten in een level kunt vinden.

Veel guides zijn tegenwoordig gratis online beschikbaar, maar als je voldoende tijd besteedt om jouw guide mooi vorm te geven en goede content maakt, is hier zeker een publiek voor te vinden.

Probeer je eigen guides in de vorm van een e-book te publiceren. Dit kan heel eenvoudig als pdf-bestand, maar je kunt het ook als ePub bestand uitbrengen.

Verkoop je e-book voor een bedrag tussen de €0,75 en €1,50. Gamers moeten bereid zijn te willen betalen voor jouw guide, en dit is een reëel bedrag dat de meesten willen neertellen voor een kwaliteitsvolle gids.

Om een idee te geven: verkoop je 1000 boeken, dan heb je gemiddeld €1000 binnengehaald.

Tip 5: Games testen / debuggen

Verdienste: €1600 à €2100 per maand

Voordat games gepubliceerd worden en in de winkel komen te liggen, moeten deze eerst uitvoerig worden getest. De games worden onder andere gescreend op toegankelijkheid, graphics en bugs.

Hier hebben ontwikkelaars mensen voor nodig. Bij voorkeur mensen met voldoende ervaring en een grote dosis geduld. Om bugs permanent op te lossen moet je namelijk sommige levels tientallen keren opnieuw spelen en doelbewust zoeken naar fouten in het spel, voordat de game ontwikkelaar er een bug heeft uitgehaald. Het kan dus aardig gaan vervelen.

Wil je toch gametester worden? Hiermee verdien je tussen de €1600 en €2100 per maand. Jobaanbiedingen zijn echter schaars. Je zal dus goed moeten zoeken naar een geschikte baan.

Tip 6: Gamejournalist worden

Verdienste: € 12,04 à € 27,80 per uur

Heb je een voorliefde voor zowel gamen als schrijven? Dan is gamejournalist worden misschien wel iets voor jou.

In Nederland is het aantal gamemagazines eerder beperkt. Wel kan je overwegen om voor een Nederlandstalige website te gaan schrijven.

Er zijn ook heel wat Engelstalige magazines en internetportalen die zich specialiseren in games en tech. Heb je dus een hoog niveau van Engels én schrijf je graag, dan kan dit een erg boeiende baan zijn:

 • Je mag af en toe op reis naar game beurzen (zoals de E3) om dingen te bekijken en ontwikkelaars te interviewen
 • Je kan je favoriete games spelen nog voordat ze in de winkel liggen
 • Je ontvangt gratis games om reviews te schrijven
 • Je krijgt gratis merchandise van de producenten van je favoriete games

Volgens de loonwijzer varieert de verdienste van € 12,04 tot € 27,80 per uur.

Tip 7: Videogame coach

Verdienste: Startende coaches €20 - €30 per uur, ervaren coaches tot wel €150 - €200 per uur

Ben je ontzettend goed in een bepaald spel, maar heb je zelf geen ambitie om deel te nemen aan professionele wedstrijden? Dan kan je ook steeds aan de slag als online (of offline) coach. Vooral jongeren en startende gamers zijn op zoek naar iemand om hen te begeleiden.

Als game coach biedt je services aan waarbij mensen betalen om jouw vaardigheden onder de knie te krijgen. Dit kan via private coaching sessies, zowel online als offline (bij de mensen thuis, in een centrum of een andere locatie naar keuze).

In een dergelijke coaching sessie ga je als coach via internet (of over de schouder) meekijken naar het spel van jouw leerling en geef je tips en feedback over het spel. Je helpt de leerling zijn/haar vaardigheden actief bij te schaven en verbeteren.

Eventueel speel je zelf ook nog enkele rondes tegen je leerling om te kijken hoe de lessen worden toegepast en of er vooruitgang wordt geboekt.

Afhankelijk van over hoeveel ervaring je beschikt met een specifieke game, kun je tot wel €150-€200 per uur vragen voor coaching. Doorgaans rekenen coaches rond de €20-€30 per uur.

Adverteer via Marktplaats, Facebook, Twitter en andere kanalen. Kijk ook zeker op gaming forums, hier kom je de doelgroep gegarandeerd tegen.

Tip 8. Verkopen van games

Verdienste: Afhankelijk van het aantal verkochte games en de prijs €100 tot €1500 per maand

Als laatste tip kan je kiezen voor de in- en verkoop van populaire games.

Sommige nieuwe games zijn erg gewild en binnen no time uitverkocht. Als je de nieuwste ontwikkelingen binnen de gamewereld goed in de gaten houdt en tijdens de release van een nieuw spel een mooi aantal exemplaren inslaat, dan kan je deze verder doorverkopen met winst.

Met producten inkopen en doorverkopen kun je namelijk aardig wat geld verdienen.

Hoe populairder een game, hoe hoger jouw vraagprijs. Vooral bij schaarste kun je de prijzen aardig opdrijven.

Promoot jouw games op gaming fora, platformen zoals marktplaats.nl en social media. Met de verkoop van games kun je tussen de €100 en €1500 per maand verdienen. Alles hangt natuurlijk af van vraag en aanbod, hoeveel spellen je verkoopt en voor welke prijs.

Conclusie

Geld verdienen met games wordt steeds populairder en zoals je ziet zijn er een heleboel mogelijkheden om iets te verdienen met je passie. Welke manier voor jou de beste is, ligt uiteraard aan je persoonlijkheid, je interesse en je vaardigheden. Indien je op zoek bent naar andere manieren om online geld te verdienen, klik hier.

Ga op onderzoek uit, oefen en vooral: beleef er plezier aan! Succes!