Het betreft de uit Utah afkomstige Austin Thompson die heeft bekend lid te zijn van hackersgroep DerpTrolling. De hackers vielen in 2013 verschillende gaming netwerken aan waaronder Battle.net, DOTA 2, het PlayStation Netwerk en League of Legends met DDoS-aanvallen.Nadat Thompson in de kraag werd gevat lekte Derp enkele duizenden wachtwoorden van gebruikers van verschillende netwerken.

Het motief achter de aanvallen leek een ruzie met Twitch streamer James 'Phantoml0rd' Varga te zijn. Streamer Varga blijkt zelf echter geen schone handen te hebben in dit verhaal. De streamer zag dat diverse netwerken onderuit werden gehaald via DDoS. Vervolgens wist hij via tekstchat in contact te komen met DerpTrolling. Hun motief bleek puur het trollen van grote bedrijven te zijn. Varga maakte een deal met Derp dat zij zijn servers zouden aanvallen als zijn team aan het verliezen was in Dota 2. Zo gezegd, zo gedaan.

Dit ging enkele uren zo door en Varga zag het aantal kijkers en volgers ondertussen flink groeien. Varga die op deze manier veel advertentiegeld verdiende ging nog een stap verder door zijn kanaal in 'sub mode' te plaatsen. Hierdoor kun je alleen nog kijken naar de Twitch stream door een lidmaatschap van $4,99 af te sluiten. Aan het eind van de dag verdiende Varga $69.860 met zijn stream die dag. Twitch zelf krijgt hier de helft van.

Het wordt echter nog gekker. Varga claimt dat vervolgens de politie zijn huis binnen stormde, hem in de boeien sloeg en arresteerde. Varga claimde slachtoffer te zijn geworden van een 'swatted'. Een term voor een valse melding waarna een politie SWAT eenheid een huis binnenvalt. Een grap die dodelijke gevolgen kan hebben. De politie ontkent echter dat het ooit een inval heeft gedaan bij Varga of hem gearresteerd heeft. De streamer lijkt dit in scene te hebben gezet om zijn naam in de streaming community te vergroten. Alleen met zijn YouTube kanaal verdient varga inmiddels ergens tussen de 90 en 140 duizend dollar per maand.

Varga lijkt buiten schot te blijven. Dit in tegenstelling tot Thompson die maximaal 10 jaar cel boven het hoofd hangt. Het motief van Derp lijkt trouwens niet veel meer dan lulz. Derp moet niet worden verward met Lizard Squad die in dezelfde periode verschillende aanvallen op diverse gaming netwerken uitvoerde.